! / Slučaj Dženan Memić: U kojim se još istragama spominje ime uhapšenog policajca...

23. 04. 2021. u 11:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 82

U Sarajevu je jučer uhapšen policajac MUP-a Kantona Sarajevo Josip Barić.

Njega je uhapsila SIPA po nalogu Tužilaštva BiH, a sve zbog istrage koju vodi u slučaju “Dženan Memić”.

On je jedan od 50 policijskih službenika protiv kojih je otac Muriz Memić podnio krivičnu prijavu, a Barićeva uloga u slučaju “Dženan Memić” je zanimljiva iz više uglova.

Kako se doznaje, sumnja se da je Barić prikrivao određene dokaze i da je davao različite iskaze čime je istragu u slučaju “Memić” skrenuo u drugom pravcu.

Alisa Mutap

Naime, Barić je prvi koji je saslušao Alisu Mutap, jedinog svjedoka iz tragične noći. U tom kontekstu, Berić je trebao odnosno morao izuzeti sve predmete koji bi mogli pomoći u istrazi, među kojima je bio i krvavi džemper koji je Mutap nosila.

Berić to navodno nije učinio, a razlozi su nepoznati.

On je sačinio dvije službene zabilješke koje su potpuno različite.

“On je davao lažne iskaze i istragu je odveo u pogrešnom smjeru. Taj isti policijski službenik je saslušan 2016. Tada je rekao da mu je Alisa Mutap rekla da nju i Dženana 100 posto nije udarilo vozilo. Da li je on rekao tužiocima ono što mu je rekla Alisa Mutap, jer je isprva tvrdila da su napadnuti od strane osobe koja je bila skrivena iza drveta. Sada se vodi se istraga o istrazi. Odgovorno tvrdim da je u ovom slučaju i u slučaju Davida Dragičevića u pitanju sistemska korupcija”, rekao je i Ifet Feraget, advokat porodice Memić za BHRT.

Feraget je dodao da Barić nije uopće mogao ispuniti uvjete da bude istražitelj.

Raport je jučer podsjetio na ostale sumnjive slučajeve u kojima je Berić učestvovao.

Sanjin Sefić

Prvi je slučaj “Sanjin Sefić”.

Naime, tadašnji komesar Vahid Ćosić je tvrdio da Barić nije bio na licu mjesta kada je Sefić autom pokosio dvije djevojke na pješačkom prelazu, dok je Barić u Tužilaštvu KS kazao da jeste i to je zapisano u službenoj zabilješci.

Podsjećamo, Sanjin Sefić je osuđen jer je 10. oktobra 2016. u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, vozeći velikom brzinom automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Sefić je 11. oktobra, u jutarnjim satima pobjegao u Srbiju, a uhapšen je 12. oktobra u Novom Sadu. BiH je izručen dva mjeseca kasnije.

Komesarov sin

Tu je i slučaj “Komesarov sin”.

Komesarov sin je također imao saobraćajnu nesreću, a prema izvještaju Nezavisnog odbora policajcu MUP-a KS su učestvovali u uviđaju.

I u ovom slučaju Barić je davao potpuno različite izjave u poređenju sa drugim službenicima.

Riječ je o udesu iz 2013. godine, koji se dogodio na sarajevskoj Obali, a u kojem je povrijeđen Denis Stojnić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA