! / "Respirator": Uskoro optužnica protiv Novalića, Tužilaštvo radi još jednu istragu

27. 11. 2020. u 12:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine kraju privodi istragu i uskoro bi trebalo podići optužnicu u predmetu Fadil Novalić i drugi, zbog nabavke sumnjivih 100 respiratora iz Kine.

Podsjetimo, respiratori su kupljeni za 10,5 miliona KM čpreko poljoprivrednog dobra Srebrena malina, koje je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Osumnjičeni u ovom predmetu su Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fikret Hodžić, te Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

No, proteklih dana javlja se niz problema i s instaliranjem ovih respiratora, a pojedine bolnice ih odbijaju.

Iz Tužilaštva BiH su, nakon upita novinara o raspodjeli respiratora, odbijanju klinika, verifikaciji..., pojasnili da, mimo predmeta Novalić i drugi, koji se tiče nabavke repiratora, imaju i predmet koji se tiče raspodjele tih respiratora.

Predmet je formiran ranije.

"U Tužiteljstvu BiH ranije je formiran odvojeni predmet, u kojem se prikupljaju dokazi i informacije o kaznenom djelu 'Pomoć počinitelju poslije počinjenog kaznenog djela' iz članka 232. KZ BiH, a u okviru kojeg će se vršiti provjere o postupanju tijekom isporuke respiratora, za vrijeme rada Tužiteljstva BiH na predmetu Fadil Novalić i drugi.

U interesu rada na predmetu ne možemo davati više informacija", saopćili su iz Tužilaštva BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)