Oglasila se FUCZ o respiratorima iz Kine: Jesu li ispravni, ko ih instalira...

4
Radiosarajevo.ba
Oglasila se FUCZ o respiratorima iz Kine: Jesu li ispravni, ko ih instalira...
Foto: FUCZ / Sporni respiratori

Federalna uprava civilne zaštite oglasila se nakon niza optužbi i sumnji iznesenih u vezi s respiratorima iz Kine, čija je nabavka predmet istrage Tužilaštva BiH.

Iz FUCZ su saopćili da ulažu napore da bi ove respiratore, nabavljene u aprilu, što prije dostavili bolnicama i stavili na korištenje pacijentima.

Dodaju da su, uprkos tome, konstantno u situaciji da se brane od "napada pojedinaca i pojedinih medija u kojima tvrde da se radi o neispravnim aparatima, da oni nisu za pacijente oboljele od koronavirusa, a od prije nekoliko dana i da ih instaliraju nestručni inženjeri, neovlaštena firma, te da se igramo ljudskim životima u Federaciji BiH".

Iz FUCZ su naveli da se radi o krajnje opasnim tvrdnjama koje mogu izazvati paniku i strah među građanima i oboljelima, te su stoga opet prisiljeni reagirati i naglasiti da se niko od njih ne igra ljudskim životima i da krajnje odgovorno pristupaju cijelom ovom procesu, od angažiranja servisera, preko garancija proizvođača, do certifikata koji se izdaju bolnicama prilikom instaliranja.

"Ponavljamo i naglašavamo: respiratore instalira firma koja ima ugovor o poslovnoj saradnji sa firmom koja je jedini ovlašteni zastupnik i serviser proizvođača iz Kine. Za ispravnost respiratora garantuju proizvođač i njihov zastupnik, odnosno ovlašteni serviser. Za ispravnost respiratora garancija je certifikat firme koja ih instalira, a korištenje je u skladu sa svim specifikacijama koje je predvidio proizvođač, a za što su serviseri obučili doktore", naveli su iz FUCZ.

Dodali su da su učinili sve da provedu zakonit postupak instaliranja i puštanja u rad respiratora ACM812A i da se nakon toga izvrši verifikacija tih medicinskih sredstava.

Podsjetili su da su proveli dva postupka javnih nabavki na koji se niko nije javio, a da je potom firma Profesional Medic iz Srbije sa svojom sestrinskom firmom Dre Medical iz Sarajeva ponudila besplatno obavljanje poslova instalacije i puštanja u rad uovih respiratora.

"Prema izjavama generalnog direktora Profesional Medica i prema dopisu koji su dostavili u FUCZ, na isti način, dakle besplatno, instalirali su preko 1000 respiratora u Srbiji i Crnoj Gori. Na isti način su instalirali i 50 respiratora u RS u Bosni i Hercegovini. Njihova ponuda je bila jedini način da se respiratori dostave do krajnjih korisnika, dakle bolnica i bolesnih ljudi u tim bolnicama.

Dakle, Profesional Medic je firma sa izuzetnim iskustvom u nabavci i instaliranju medicinskih sredstava, pa tako i respiratora. Pored toga, potrudili su se da od proizvođača dobiju autorizaciju kao ovlašteni predstavnici za Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju za javnost", istaknuto je u saopćenju iz FUCZ.

Napomenuli su da će, zbog ozbiljnih optužbi, laži i neistina, "koje su proteklih dana pojedinci puštali u javnost", pravnim putem morati zaštiti zakonitost svog rada.

Dodaju da je to "jedini način da se zaštite i pokažu da raspolažu svom potrebnom dokumentacijom i dokazima da se radi o ispravnim respiratorima koji u vrijeme kad svakodnevno svjedočimo povećanju broja oboljelih što prije moraju biti na raspolaganju doktorima odnosno oboljelima".

"Nažalost i dalje, čak i respiratori koje smo dostavili bolnicama i koje su serviseri instalirali ne mogu biti pušteni u funkciju zbog problema koji su se pojavili oko verifikacijske laboratorije Verlab, odnosno informacije da nemaju akreditaciju za obavljanje tog posla.

Još uvijek čekamo odgovore svih nadležnih institucija kako bismo znali kako da se odredimo prema tom pitanju. Na kraju, opet ponavljamo da je nama jedini cilj da što prije stavimo potpuno ispravne i upotrebljive respiratore na raspolaganje bolnicama i u tom cilju poduzimamo sve potrebne napore", saopćili su iz Federalne uprave civilne zaštite.

Podsjetimo, zbog kupovine ovih respiratora za 10,5 miliona KM, preko poljoprivrednog dobra Srebrena malina, osumnjičeni su premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, vlasnik Srenrene maline i TV voditelj Fikret Hodžić, te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije