Sky predmet: Trojica optuženih priznali krivnju

0
Radiosarajevo.ba
Sky predmet: Trojica optuženih priznali krivnju
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sud i Tužilaštvo BiH / Ilustracija

Optuženi u predmetu kodnog naziva "Staza", sa dokazima iz dešifrovanih Sky i Anom aplikacija, u prisustvu svojih advokata, potpisali su sporazume o priznanju krivice te u potpunosti priznali odgovornost za krivična djela za koja ih tereti optužnica Tužilaštva BiH.

U skladu sa sporazumima, za optužene su predložene kazne.

Optuženi Vladan Kovačević, rođen 1989. godine u Foči, kazna zatvora u rasponu između 3 godine i 6 mjeseci i 4 godine zatvora (sud izrekao kaznu od 3 godine i 6 mjeseci), oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 6000 KM, kao i predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Optuženi Milan Mićanović, zvani Limun, rođen 1984. godine u Trebinju, kazna zatvora u trajanju od 1 godine i 4 mjeseca, oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 2.000 KM i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela.

Optuženi Bojan Ćalasan, rođen 1986. godine u Dubrovniku, nastanjen u Bileći, kazna zatvora u trajanju od 1 godine, novčana kaznu u iznosu od 15.000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 1.000 KM, kao i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela.

Predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenjima krivičnog djela u okviru optužnice kojom je obuhvaćeno ukupno 14 osoba.

Sporazumnim priznanjem krivice optuženi su se obavezali na svjedočenje u predmetu protiv preostalih optuženih.

Sklapanjem sporazuma optuženi su se odrekli prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH. Sporazumna priznanja upućena su Sudu Bosne i Hercegovine.

U Sky predmetu kodnog naziva "Staza", ukupno 12 optuženih su zaključili sporazume o priznanju krivice, uključujući i organizatora grupe.

Za optužene su predložene i izrečene zatvorske kazne od jedne do pet godina zatvora. Na ovaj način, ovo je prvi predmet sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija u regionu Zapadnog Balkana, u kojem je skoro cijela grupa za organizovani kriminal sporazumno priznala krivicu, nakon čega su presude postale pravosnažne, objavljeno je na zvaničnoj web-stranici Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije