SIPA u akciji: Na Palama i Jahorini pretresi ugostiteljskih objekata

Radiosarajevo.ba
SIPA u akciji: Na Palama i Jahorini pretresi ugostiteljskih objekata
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu započeli su danas novu policijsku akciju kodnog naziva "Kasa 2", potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Kako je naveo Miladinović, u toku su pretresi na jedanaest lokacija na području Pala i Jahorine zbog krivičnih djela utaje poreza i doprinosa i kompjuterske prevare.

Pretresi se vrše u sljedećim objektima: ribnjak Toplik, restoran Bob Exclusive, Cafe Bar Pegi Jahorina, restoran Garden Sumbulovac Pale, apartmani Maxwel Jahorina, vila Bela Jahorina, kao i u Računovdstvenom servisu Pejović Pale, saznaje Radiosarajevo.ba.

Sprovođenje akcije pokrenuto je iz istog razloga zbog kojih su u Sarajevu hapšeni ugostitelji koji su smislili način kako da izbjegavaju plaćanje poreza.

Akcija se sprovodi prema naredbi Osnovnog suda na Sokocu i Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Tužilaštvo otkrilo kako su sarajevski ugostitelji utajili porez

Podsjećamo, nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS i Državne agencije za istrage i zaštitu, pripadnici SIPA-e uhapsili su 12 osoba u Sarajevu zbog krivičnih djela porezna utaja, zloupotreba položaja ili ovlasti i računarsko krivotvorenje.

Također, pripadnici SIPA-e su izvršili novi pretres na području Sarajeva tokom sprovođenja akcije "Kasa" i uhapsili još jednu osobu, što je ukupno trinaesta uhapšena osoba tokom današnjeg sprovođenja akcije po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

SIPA u Sarajevu uhapsila 12 osoba zbog utaje poreza

Izvršeni su pretresi sarajevskih objekata "Vatra", ''Metropolis'', restoran "Una", "Kibe", "Luka". U akciji koju je izvela SIPA, između ostalih, uhapšeni su Nedim Čedić, vlasnik lokala "Vatra", Nedžad Rašidagić, vlasnik restorana "Metropolis" te vlasnik konobe "Luka", Željko Ljubas, kao i dvije odgovorne osobe iz bara Portofino (nekadašnji Aquarius) na Grbavici, te jednu osobu iz firme Inspirit, koja se bavi servisiranjem kasa. Jedna od njih je navodno vlasnik Džemail Selmanović. Saznajemo da su iz Portofina pripadnici SIPA-e, između ostalog, odnijeli i četiri koverte.

Akcija "Kasa": Pojedini vlasnici priznali krivicu, znamo i ko je odgovoran za softver

Predložene mu mjere zabrane: Vlasnik restorana Una ispitan u Tužilaštvu KS

Nakon ispitivanja u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), petero od ukupno 13 uhapšenih u današnjoj akciji “Kasa” pušteno je da se brani sa slobode.

Petorica vlasnika sarajevskih restorana uhapšenih u akciji "Kasa" pušteni na slobodu

Kako nam je potvrdio glasnogovornik SIPA-e Miladinović, tokom pretresa je izuzet veliki broj mobilnih telefona, laptopa, procesnih jedinica, novac veće vrijednosti, kao i brojni USB stikovi te razni izvještaji i evidencija o prometu.  

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine privremeno je bila zatvorila ugostiteljske objekte u Sarajevu.

U nastavku akcije "Kasa" SIPA je 10. aprila uhapsila šest radnika "Metropolisa" koji su slobode lišeni zbog sprečavanja dokaza i davanja lažnog iskaza.

Nakon kriminalističke obrade, u MUP-u KS-a šef i šefica objekta sarajevskog kafića Metropolis koji su uhapšeni u nastavku akcije "Kasa" predati su u nadležnost Tužilaštva KS-a, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Riječ je o Edinu Migiću i Ameli Ahmetspahić.

SIPA uhapsila šest radnika kafića Metropolis u Sarajevu

Kako je navela Bavčić, SIPA je jučer uhapsila šest radnika "Metropolisa" koji su slobode lišeni zbog sprečavanja dokaza i davanja lažnog iskaza. 

Dvoje uhapšenih je nakon kriminalističke obrade u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo predato u nadležnost Tužilaštva KS-a gdje će biti zadržani 24 sata dok ih ne ispita postupajuća tužiteljica koja će odlučiti o eventualnim mjerama pritvora.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije