Tužilaštvo otkrilo kako su sarajevski ugostitelji utajili porez

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo otkrilo kako su sarajevski ugostitelji utajili porez
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predati u Tužilaštvo KS

Općinski sud Sarajevo (OSS) je na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) odredio jednomjesečni pritvor bivšem direktoru i aktuelnooj direktorici firme „Inspirit“, Olegu Krautblattu i Ines Juretić, osumnjičenima za poreznu utaju, zloupotrebu položaja ili ovlasti i računarsko krivotvorenje.

Pritvor osumnjičenima, koji su uhapšeni u akciji kodnog naziva „Kasa“ određen je zbog opasnosti od bjekstva, te bojazni da bi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze ili ponoviti krivično djelo.

Istovremeno, Sud je odredio mjere zabrane sarajevskim ugostiteljima - Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana) i Šaćiru Čediću (Vatra), a što podrazumijeva zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenima i svjedocima, te zabranu prilaska objektima, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu KS.

Kraublatt i Juretić se sumnjiče da su prodavali poseban softver/program tzv. „Inspirit Gastro“ ugostiteljskim objektima širom FBiH, a koji je ugostiteljima omogućavao utaju poreza putem lažiranja fiskalnih računa.

Spomenuti specijalizirani program je napravljen na principu „kratkog i dugog klika“, što znači da su se zaposleni konobari kod osumnjičenih ugostitelja koristili „kratkim klikom“ prilikom printanja računa za prodati proizvod, a koji je uredno bio evidentiran u sistemu, ali su „dugim klikom“ vršene malverzacije s obzirom na to da su kase, također, izbacivale račun, te nisu registrirale promet.

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji „Kasa“, koju su u saradnji s Tužilaštvom KS proveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a terete se za poreznu utaju, konkretnije, da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, da su promet umanjivali, te da su na temelju toga pravili lažne poreske prijave, odnosno plaćali manji porez nego što je trebalo.

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS i SIPA-e, pripadnici te policijske agencije su prošle sedmice izvršili pretrese na 30 lokacija na području KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije