Sejfović još nije uhapšen

S. H.
Sejfović još nije uhapšen
Odbjegli Amel Sejfović nije uhapšen ni dva dana nakon bjekstva iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo.

Šest osoba je uhapšeno u ponedjeljak zbog sumnje da su pomagali Sejfoviću prilikom bjekstva, četiri osobe u KPZ-u Sarajevo i dvije osobe iz Zeničko-dobojskog kantona.

Četiri uhapšene osobe iz KPZ-a, tri stražara i medicinski tehničar, predati su jučer u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo gdje će biti zadržani 24 sata nakon čega će biti odlučeno o daljnjim postupanjima.

Kako je navela glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, oni se sumnjiče za omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i protuzakonito oslobođenje uhapšene osobe.

Ministarstvo za unutrašnje poslove KS-a dobilo je u nedjelju dojavu u 14 sati i 30 minuta da je Amel Sejfović pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda „Miljacka“ u 14 sati i 25 minuta.

Podsjećamo, odbjegli Sejfović je u nedjelju iskoristio vrijeme šetnje i boravka u zatvorskoj ambulanti, a u dijelu zatvora gdje se dešavao incident bila su prisutna dva zatvorska čuvara. U jednog od zatvorskih čuvara Sejfović je uperio pištolj i naredio čuvarima da otvore vrata, a potom je počeo pucati po zatvoru.

Nakon što je napustio krug zatvora Sejfović je pobjegao na motoru koji ga je čekao ispred zgrade. 

Na području naselja Ciglane u Sarajevu pronađen je motor za koji postoji sumnja da ga je zatvorenik KPZ Sarajevo koristio u bijegu.

Još uvijek se istražuje odakle Sejfoviću pištolj u zatvoru,  preksinoć je izvršen pretres svih ćelija u KPZ-u Sarajevu.

Nakon saznanja, po nalogu i pod nadzorom Tužilaštva KS policijski službenici MUP-a KS uz asistenciju pripadnika SIPA-e obavili su uviđaj u Kazneno-popravnom zavodu „Miljacka“, navodi se u saopćenju kantonalnog tužilaštva.

Nakon što je Tužilaštvo KS-a dobilo usmenu naredbu dežurnog sudije, izvršeni su pretresi tri ćelije, ambulante, svih ormarića koje koriste zaposlenici KPZ-a, dva stana i dva automobila.

Do sada su oduzeti telefoni zaposlenika i uzete izjave koji su bili na poslu u toku nedjelje, a u ćeliji Amela Sejfovića pronađena su dva uništena telefona.

Izuzeti su videonadzori iz KPZ-a i s okolnih objekata. 

Pripadnici Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo i jutros nastavljaju potragu za odbjeglim Amelom Sejfovićem.

"Intenzivno se traga za Sejfovićem. Za sada nema novih informacija", rekli su za Radiosarajevo.ba iz Operativnog centra Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo.

Za Sejfovićem se traga u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom Sarajevo. 

O ovom slučaju informirane su sve policijske strukture u državi koje pomažu pri pronalasku Sejfovića.

"Amel Sejfović je visine oko 190 cm, krupne tjelesne građe, težine oko 110 kg, duže zalizane kose koju veže u rep, obučen u tamnu trenirku", stoji u saopćenju MUP-a KS-a.

Ako građani raspolažu bilo kakvim informacijama o osumnjčenom, mogu pozvati Operativni centar MUP-a Kantona Sarajevo na broj telefona 122 ili najbližu Policijsku stanicu.

"Obavještavamo građane Kantona Sarajevo da nemaju razloga za uznemirenost i zabrinutost, sve raspoložive policijske snage su na terenu", kazali su iz MUP-a KS-a.

 

Amel Sejfović je u zatvoru bio zbog optužbi za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža 5. novembra 2015. godine kada je prilikom pucnjave smrtno stradao biciklista Kemo Bašić.

U optužnici koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS, a kojom se Sejfović tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke, navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović. 

Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike, te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.

Prethodno je Sejfović, 23. oktobra 2009. godine, bio optužen za pokušaj ubistva Davora Milića, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Sejfović je u KPZ-u 9. novembra 2013. pričinio i materijalnu štetu kada je nakon saznanja da mu je amidžić teško povrijeđen polupao stakla na toaletu zavoda i slomio česmu. Osim što je načinio materijalnu štetu, u tom trenutku povrijedio je i sebe.

Sejfović je nakon ovog incidenta smješten u samicu. Njegova porodica je ponudila obeštećenje KPZ-u Sarajevo za štetu koja je napravljena u iznosu od 200 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije