Savjeti stručnjaka: Kako zaštititi stan ili kuću od provalnika

Radiosarajevo.ba
Savjeti stručnjaka: Kako zaštititi stan ili kuću od provalnika
/ Ilustracija
Najviše provala u stanove događa se za vrijeme godišnjeg odmora i u dane vikenda kada niste u svom stanu/kući.

Prije nego što provali u stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se izvinjava i kao, čudi se, kako taj ne stanuje baš tu.

Bravu – ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata, zvanog "češalj" – lomi uz pomoć naprave "top lomač" ili najobičnijim kliještima – papagajkama.

Zato budite pažljivi i pokušavajte se pridržavati sljedećih pravila:

- Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko kratko će te biti odsutni, a ne zaboravite zatvoriti prozor ili balkonska vrata.  

- Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i jednu dodatnu – pomoćnu bravu.  

- Uložak brave postavite tako da dio koji je okrenut ka vani bude ravan s vratima tako da ga je nemoguće obuhvatiti “papagajkama” i polomiti.  

- Ako ste sami u kući/stanu i obavljate poslove koji stvaraju buku (rad s usisivačem, mikserom i dr.) ili pak slušate glasnu muziku, uvijek zaključajte ulazna vrata, jer od buke nećete čuti posjetioce – posebno one nepoželjne.

- Ako radite u inostranstvu, kuću ili stan povjerite na čuvanje licu od povjerenja (bliži rođak, komšija) kome će te povjeriti ključ od ulaznih vrata i zamolite ga, da preko noći pali svjetlo i da češće obilazi i provjetrava prostorije. Upoznajte ga s vrednijim stvarima koje ostavljate, kako bi u slučaju provale odmah mogao saopćiti policiji šta je otuđeno.  

- Na isti način postupite i kada idete na godišnji odmor. Zamolite susjede, da, ako čuju buku u vašem stanu odmah pozovu policiju, čiji će pripadnici hitno izaći na lice mjesta i utvrditi o čemu se radi.  

- Ne spuštajte do kraja roletne na prozorima, jer lopovi i to prate i donose zaključak da niko ne boravi u stanu ili kući.  

- Ako odlazite na duže vrijeme iz stana, ne ostavljajte novac, zlatni nakit i oružje u kući, već ih dajte na čuvanje licu od povjerenja ili pak pohranite u trezor neke banke.  

- Nikad ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i drugo, jer lopovi znaju za ta "skrivena mjesta".  

- Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na vratima ili telefonskim sekretaricama.  

- Nemojte razglasiti  da ste prodali nekretnine, upravo primili plaću, uštedjeli novac ili da ste kupili nove kućanske aparate.  

- Ne držite novac i zlatni nakit u posudama na kuhinjskoj vitrini, ispod jastuka ili u ormarima među rubljem, jer ih lopovi prvo tu pronađu. Zapišite serijske brojeve oružja i skupocjenih uređaja.  

- Ne otvarajte vrata nepoznatim osobama i sumnjivim službenim licima, tražite da vam prvo pokažu službenu ispravu ustanove ili poduzeća koje zastupaju (električari, serviseri i slično).

- Ako ostavljate bolesnu osobu ili djecu samu u stanu, zamolite komšije ili bližu rodbinu, da ih češće obiđu, a djecu podučite da nikome ne otvaraju vrata, već da telefonom zovu vas, komšije, rodbinu ili policiju, jer lopovi često proučavaju život i navike žrtve.  

- Ne ostavljajte pored kuće predmete podobne za savlađivanje prepreka kao što su merdevine, sanduci i slično, jer lopovi to mogu vješto iskoristiti za provalu u vašu kuću ili stan.  

- Na porodičnim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije