Na prostituciji zaradio 1,8 milion KM: Verbalni sukob sutkinje i Kurtovićevog advokata

N. K.
Na prostituciji zaradio 1,8 milion KM: Verbalni sukob sutkinje i Kurtovićevog advokata
Arhiv / Samir Kurtović

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano glavno ročište u slučaju koji se vodi protiv Samira Kurtovića, a koji se tereti za navođenje na prostituciju u Sarajevu, pokušaj silovanja, nanošenje lakših tjelesnih povreda, te nedozvoljeno nošenje oružja.

Ovo je drugi proces koji se vodi protiv Kurtovića, nakon što je Vrhovni sud FBiH u oktobru 2018. godine ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je bio osuđen na sedam i po godina zatvora zbog navođenja na prostituciju i pokušaja silovanja. 

Na današnjem ročištu advokat Senad Bilić, branilac optuženog, uložio je prigovor na validnost provođenja istražnjih radnji i dokaza u ovom slučaju, te je u svom obraćanju Sudskom vijeću kojim predsjedava sutkinja Rozita Šimić, kazao da su neke istražne radnje u ovom slučaju sprovedene van zakonskih okvira.

U njegovom izlaganju, on je pozvao Sudsko vijeće da se u nastavku ovog procesa vodi uputama Vrhovnog suda FBiH iz obrazloženja ukidajuće presude iz oktobra prošle godine.

Nakon izlaganja advokata Bilića, sutkinja Šimić mu je kazala da neće niko govoriti kako da se vodi proces "u njenoj sudnici" i da će se sve odvijati onako kako propisi nalažu.

Nakon kraćeg verbalnog sukoba na relaciji sutkinja Šimić - branilac Bilić, naredno ročište je zakazano za 27. maj 2019. godine kada će biti donesena odluka po pitanju prigovora na na validnost provođenja istražnjih radnji i dokaza u ovom slučaju.

Podsjećamo, Samir Kurtović je uhapšen u akciji Lipstick i tereti se da je od 2004. do oktobra 2015. organizovao pružanje seksualnih usluga u Sarajevu i tako zaradio najmanje 1.793.000 KM.

U tom periodu seksualne usluge u njegovoj organizaciji pružalo je više od 28 djevojaka od kojih su najmanje dvije bile maljoletne. Djevojke su seksualne usluge pružale za naknadu od 200 KM po satu.

Kurtović je podvodio i maljoletnice od 16 godina. Podvođenjem djevojaka, koje su i same o tome svjedočile tokom sudskog postupka, Kurtović je dnevno zarađivao najmanje 1.000 KM.

U periodu od 2009. pa do kraja 2015. godine, prema tvrdnjama Tužilaštva,  tako stečen novac stavljao je u legalne novčane tokove, između ostalog i tako što je novac ulagao u razvoj stada domaćih životinja. Oblik protivpravno stečene  imovine je mijenjao i na druge načine.

Kurtoviću se sudilo i za pokušaj silovanja jedne od maloljetnica koje je podvodio, kao i da joj je tom prilikom nanio lakše povrede te zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije