Roditelji iz BiH koji su ubili svoju djecu: Slučajevi koji su potresli našu zemlju

S. H.
Roditelji iz BiH koji su ubili svoju djecu: Slučajevi koji su potresli našu zemlju
Foto: Radiosarajevo.ba / Otac koji je ubio sina u Sarajevu predat Tužilaštvu

Mujaga Ivazović, penzionisani policajac, sumnjiči se da je u ponedjeljak navečer u sarajevskom naselju Saraj-Polje iz vatrenog oružja ubio sina Semira zvanog Diša.

Prijatelji ubijenog Sarajlije: Semira je nedavno zadesila teška sudbina

Ubistvo se dogodilo u 20:35 na 7. spratu zgrade u ulici Hasana Sućeske.

Ivazović je nakon kriminalističke obrade u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS-a predat u Tužilaštvo Kantona Sarajevo gdje je tokom saslušanja doživio infarkt, pa je prebačen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Ročište Mujagi Ivazoviću, osumnjičenom za ubistvo sina održano na KCUS-u

Ročište je zbog toga održano na KCUS-u, a Ivazoviću koji se sumnjiči za ubistvo sina određen je jednomjesečni pritvor. Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo, te zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenje javnosti, potvrdila je za Radiosarajevo.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS-a.

U ovakve slučajeve trebalo bi se uključiti cijelo društvo, rekao je za Radiosarajevo.ba dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić, navodeći kako je ovo vrlo kompleksno pitanje.

"Teško je ovako proizvoljno govoriti o ovom slučaju ili davati paušalne ocjene. Nije poznato da li je bilo nasilja u porodici, pružanja psihološke pomoći ili nekih životnih teškoća, tj. da li je bilo nekih naznaka da bi se nešto moglo dogoditi jer je moguće da ih je bilo. No svakako da se ovom pitanju treba posvetiti više pažnje. To su teški slučajevi koji se najvjerovatnije događaju zbog nekih psiholoških poremaćaja", rekao je Korajlić.

Korajlić je također naveo kako bi zbog ovakvih slučajeva trebale reagirati zakonodavne institucije, odnosno da se u njih mora uključiti cijelo društvo - od centara za socijalni rad, pa dalje, te kako to pitanje nije samo za policiju.

Dekan Korajlić također smatra da bi se trebale vršiti provjere i policajaca koji idu u penziju.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni za ovo ubistvo sve vrijeme je bio pod nadzorom policije.

Mujaga Ivazović teški je srčani bolesnik, rekao je za Radiosarajevo.ba njegov advokat Omar Mehmedbašić.

Omar Mehmedbašić otkriva: Šta je Mujaga Ivazović rekao u Tužilaštvu

"On se jedva kreće i radi mu 20 posto srca. To je jedan običan stari čovjek koji je zaslužio penziju u punom radnom odnosu i već dvije godine je izložen porodičnom nasilju", rekao je Mehmedbašić na početku razgovora za naš portal.

Mehmedbašić kaže kako mu je sin Semir Ivazović još prije dvije godine slomio rebra, ali da na insistiranje supruge koja je još uvijek bila živa nije zvao policiju.

"Majka to nije mogla izdržati i umrla je", kaže Mehmedbašić.

Ivazović je u svom svjedočenju Tužilaštvu Kantona Sarajeva istaknuo i da je u kući često nalazio bijele tragove koji asociraju na opojnu drogu spid. Često mu je tražio i novac. Te noći od oca je zatražio 100 KM, a otac Mujaga mu ih je odbio zbog toga što mu je novac bio potreban za lijekove. Između ostalog prima i injekcije za zgrušavanje krvi.

"Umri p***a ti materina", rekao je potom Semir, a otac se zaključao u spavaću sobu. Semir se vratio nakon sat vremena i razvalio vrata od spavaće sobe. Mujaga je spavao s pištoljem u strahu od sina Semira.

"On je ispričao u Tužilaštvu da je ispalio tri metka u njega. Nakon toga je doživio u Tužilaštvu srčani udar. On je osuđen svakako. Samim tim što je morao pucati u sina", ističe Mehmedbašić za Radiosarajevo.ba.

Advokat Mujage Ivazovića vjeruje da ima elemenata nužne odbrane u ovom slučaju.

"Nije on iz sile neke njega ubio. To je čovjek koji se jedva uz stepenice popne", kaže Mehmedbašić.

Nažalost, ovo nije prvi slučaj u BiH u kojem roditelj ubije svoje dijete, a mnogi od njih su potresli kako našu državu, poput ovog, tako i cijelu regiju.

Nedavno je Zoran Milošević (28) tokom ispitivanja u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini i policiji priznao je da je ubio svog petomjesečnog sina, jer ga je iritiralo to što je plakao.

Otac priznao da je ubio sina od 5 mjeseci jer je plakao

Krajem godine cijelu BiH je potresao slučaj stravičnog ubistva troje maloljetne djece u Bihaću koje je ubio njihov otac Admir Sović, a potom ubio sebe.

Jedan otac sinoć je učinio nezamislivo: Ko je čovjek koji je ubio tri anđela

Mučni prizor koji su zatekli na mjestu događaja šokirao je djelatnike MUP-a Unsko-sanskog kantona, jer s takvom se strahotom nijedan od njih u životu nije sreo. Navodno je otac djeci prerezao vrat, pa se onda objesio...

U Bihaću je sredinom protekle godine prijavljeno i čedomorstvo za koje je bila osumnjičena majka R. Č. (43) , iz naselja Brekovica, nadomak Bihaća.

Čedomorstvo u Bihaću: Porodila se, pa ubila i zakopala bebu

R.Č. je u razgovoru s policijskim istražiocima priznala da se porodila prije sedam dana i da je bebu potom usmrtila, zamotala je u plastičnu foliju i potom zakopala u blizini kuće u kojoj živi u pomenutom bihaćkom naselju.

Nakon toga izvršeno je iskopavanje na pomenutom mjestu i pronađeno je tijelo novorođenčeta.

Sličnim porodičnim tragedijama može se napraviti i crna mapa Bosne i Hercegovine. Adis Bećirbašić iz Breze je ubio svoju osmomjesečnu kćerku,  N. D. (40) iz Tuzle je 2016. godine u svom automobilu pucao u 12-godišnju kćerku M. D., koja je usljed teških povreda podlegla na mjestu događaja, a zatim je pucao i u svog petogodišnjeg sina A. D, pokušavši potom izvršiti i samoubistvo pucanjem iz vatrenog oružja.

Sjetimo se i slučaja iz septembra prošle godine, kada su Mladenka i Mile Šimić ubili svoje novorođenče. Oboje su priznali krivicu i zajedno dobili 29 godina zatvora.

Mile Šimić je 6. septembra došao u Mostar po suprugu, koja je taj dan napuštala bolnicu nakon poroda, i to u pratnji dvoje maloljetne djece. Nakon što su zajedno krenuli vozilom prema Čitluku, u namjeri da ubiju novorođenče, Šimić je zaustavio automobil na Kobilovači pored makadamskog proširenja. Njegova supruga je tada izvela djecu iz automobila da ne bi vidjela šta će njihov otac učiniti i s njima se udaljila. Šimić je sa zadnjeg sjedišta uzeo korpu s novorođenčetom i bacio je u provaliju.

Novorođenče je glavom udarilo o tvrdu podlogu i zadobilo teške ozljede glave, usljed kojih je nastupila smrt. Supružnici su se vratili u vozilo i zajedno s dvoje djece krenuli prema Mostaru i preko Žovnice se uputili u Grude. Šokantan slučaj otkriven je 12. septembra prošle godine. Šimići su roditelji troje maloljetne djece, koja su smještena u „Majčino selo“ u Međugorju.

Roditeljima iz Mostara 29 godina zatvora za ubistvo novorođenčeta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije