Pripadnik Oružanih snaga BiH optužen za šverc pet kilograma marihuane

2
Radiosarajevo.ba
Pripadnik Oružanih snaga BiH optužen za šverc pet kilograma marihuane
Foto: Arhiv / Ilustracija

Protiv vojnika Oružanih snaga BiH Nemanje Tripkovića (28) iz Foče, kod kojeg je ljetos policija u Palama pronašla više od pet kilograma marihuane, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu podiglo je optužnicu.

Nakon sprovedene istrage, on je optužen zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnim drogama, a optužnicu je potvrdio Osnovni sud u Sokocu. Ukoliko mu se dokaže krivica, zaprijećena kazna zatvora za ovo krivično djelo je od jedne do deset godina.

"Optužnicom se Tripkoviću stavlja na teret da je 16. juna 2022. godine na području Pala, u mjestu Ljubogošta, na zadanjem sjedištu vozila Fiat Stilo, koje je koristio, neovlašteno držao i prevozio u pet PVC paketa marihuanu radi dalje prodaje", navodi se u optužnici.

Pogledajte kolika je kilometarska kolona u centru Sarajeva nakon sudara dva autobusa

Pogledajte kolika je kilometarska kolona u centru Sarajeva nakon sudara dva autobusa

SIPA provela akciju "Blu 1": Uhapšeno čak 16 osoba, evo zbog čega

SIPA provela akciju "Blu 1": Uhapšeno čak 16 osoba, evo zbog čega

Kako se navodi, narkotici su bili u pakovanjima od 1.040 grama, 1.035 grama, 1.035 grama, 1.035 grama, 1.030 grama.

Navodi se da je drogu nabavio od njemu poznatih lica iako je znao da se radi o opojnoj supstanci za čiju nabavku i držanje nema odobrenje nadležnog organa, jer se nalazi na listi opojnih droga čije su držanje i promet zabranjeni i ograničeni Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Prema ranijim infomacijama, policija je uhapsila i Slobodana Samardžiju iz Sokoca, za kojeg se sumnjalo da mu je prodao drogu.

Istražni organi Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH pokrenuli su postupak za utvrđivanje disciplinske i krivične odgovornosti pripadnika Oružanih snaga BiH, koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, saopštilo je pomenuto ministarstvo.

Nakon hapšenja pripadnika Oružanih snaga BiH nadležni u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama pokrenuli su postupak za utvrđivanje disciplinske i krivične odgovornosti Tripkovića te ukoliko se utvrdi da je vojno lice povrijedilo odredbe važećih zakonskih i podzakonskih propisa, u skladu sa stepenom prekršaja, bit će adekvatno sankcionisano.

Tada su Oružane snage BiH oštro osudile svaki oblik neprimjerenog ponašanja pripadnika OS BiH, koje dovodi do povrede odredaba etičkog kodeksa ponašanja te narušavanja ugleda, jer, kako su naveli, od njih se očekuje da iskažu najveći stepen profesionalizma, moralnog i odgovornog ponašanja tokom profesionalnih, ali i svakodnevnih obaveza, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije