Pripadnici GP BiH izveli akciju "Drina": Afganistanac u čamcu krijumčario migrante, uhapšen je

3
Radiosarajevo.ba
Pripadnici GP BiH izveli akciju "Drina": Afganistanac u čamcu krijumčario migrante, uhapšen je
Foto: AA / Migranti u BiH

U okviru operativne akcije "Drina", pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine danas, 26. septembra, su na području Zvornika, u mjestu Meterize, spriječili krijumčarenje 20 osoba afroazijskog porijekla.

Nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju Bosne i Hercegovine, pripadnici GP BiH su zaustavili čamac u kojem su se nalazile osobe afroazijskog porijekla.

O spomenutom događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine i prema njegovoj naredbi, osumnjičena osoba koja je upravljala čamcem (po izjavi državljanin Afganistana), uhapšen je i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje osoba bit će predat tužiocu Tužilaštva BiH. Čamac i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.

Snažan zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu

Snažan zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu

Preostalih 20 muških odraslih krijumčarenih osoba, izjavile su da dolaze iz Afganistana, i bit će saslušane u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevodioca, nakon čega će biti predate pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

U navedenom događaju pripadnicima Granične policije BiH podršku su pružili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji GP BiH pružaju ispomoć u nadzoru državne granice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije