Prilikom protesta pred Parlamentom teško povrijeđen policajac, napao ga borac

Radiosarajevo.ba
Prilikom protesta pred Parlamentom teško povrijeđen policajac, napao ga borac
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Novi protest boraca ispred zgrade Parlamenta FBiH
Policijski službenik Federalne uprave policije fizički je napadnut tokom protesta ispred zgrade Parlamenta FBiH, te je tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede, nakon što su borci pokušali probiti kordon policije.

Prema informacijama koje su potvrđene iz Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, policija je dobila dojavu da je neutvrđen broj osoba učestvovao na protestima, te da su pokušali nasilno ući u zgradu ove institucije.

Kako se navodi u saopćenju, policajca je fizički napao H. D. rođen 1968. godine, iz Zenice.

"Prilikom napada policijski službenik je zadobio teške tjelesne povrede, konstatovane na KUM UKC Sarajevo, gdje je povrijeđenom ukazana ljekarska pomoć, te je nakon toga otpušten na kućno liječenje.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti u službenim prostorijama Druge PU je, na okolnosti pomenutog događaja, ispitan je H. D. iz Zenice. Obaviješten je tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a lice je, nakon kriminalističke obrade, otpušteno iz službenih prostorija", dodaje se u saopćenju.

Podsjećamo, nezadovoljni demobilizirani borci održali su jučer proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH, tokom kojih su se dogodile nemile scene. Naime, borci su pokušali provaliti u zgradu Parlamenta preko policijskog kordona, no uz upotrebu sile su spriječeni.

Oni su se i danas skupili ispred zgrade ove institucije te protestiraju zahtijevajući ispunjavanje njihovih ciljeva, o čemu možete čitati pod naslovom FBiH / Drugi dan protesta boraca u Sarajevu: Ovo je fašistička država, stid nas je borbe

Podsjećamo, demobilizirani borci već nekoliko mjeseci u odvojenim grupama protestiraju širom BiH traže uvođenje jedinstvenog registra, prestanak finansiranja boračkih udruženja i borački dodatak. Jedna grupa boraca protestirala je i prošle sedmice u Sarajevu sa identičnim zahtjevima, ali je njihov protest bio kratkotrajan.

Najveći protesti boraca zabilježeni su 28. februara 2018. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine, tokom kojih su blokirane veće saobraćajnice u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine. Blokada je bila posebno izražena u Vogošći, zbog čega je bio blokiran izlaz iz Sarajeva, te blokade u blizini Zenice, Tuzle i Konjica.

Sve ove blokade su, policijskim djelovanjem kroz pregovore ili primjenom sile, razbijene u narednim danima, čime je tada završen veliki bunt boraca u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije