Presuda za porodično nasilje u BiH: Nasilniku 10 mjeseci zatvora, bebi davao pištolj u ruke

1
Radiosarajevo.ba
Presuda za porodično nasilje u BiH: Nasilniku 10 mjeseci zatvora, bebi davao pištolj u ruke
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Dobojlija S. Đ. osuđen je na 10 mjeseci zatvora zbog porodičnog nasilja tokom kojeg je vanbračnoj supruzi prvo prijetio sjekirom, a zatim je uhvatio za vrat i rukom udario u glavu.

Nasilnik je kako se navodi u presudi, kritičnog dana u hodniku ispred svog stana, vanbračnoj supruzi sa kojom ima maloljetno dijete, prijetio sjekirom, a zatim je sjekirom zamahnuo prema nesretnoj ženi.

Optuženi je ubrzo odbacio sjekiru, pa je ženu uhvatio za vrat i udario je u glavu, a od siline udarca, oštećena je udarila u zid. Usljed udarca žena je zadobila povrede.

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

"Dakle, bezobzirnim ponašanjem ugrozio je tjelesni integritet člana svoje porodice, a prilikom preduzimanja bezobzirnog ponašanja koristio je oruđe pogodno da tijelo teško povrijedi, čime je učinio krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici", navodi se u presudi dobojskog Osnovnog suda.

Svjedočenje vanbračne supruge tokom postupka sud je u cjelosti prihvatio kao istinit.

Oštećena je prilikom saslušanja na glavnom pretresu između ostalog, ispričala da je sa optuženim bila u vanbračnoj zajednici četiri godine, da su stanovali u iznajmljenom stanu, kada je došlo do prekida vanbračne zajednice, te da je u tom periodu bila u sedmom mjesecu trudnoće.

Odgovarajući na pitanja tužioca, oštećena je navela da je optuženi u kritičnom periodu bio ovisnik o drogama i da je zbog neimaštine došlo do napada na nju dok je bila u drugom stanju, zbog čega je i napustila vanbračnu zajednicu, te da joj je optuženi tokom svađe udario šamar.

Nakon napuštanja vanbračne zajednice bila je u kontaktu sa optuženim, ali nisu bili zajedno, a nakon što se porodila došlo je do pomirenja i to je trajalo do aprila 2019. godine kada je optuženi uhapšen i kada je boravio na psihijatriji.

Nakon izlaska sa psihijatrije, optuženi je par dana boravio kod oštećene sve do maja 2019. godine kada je otišao i tada se završio svaki kontakt sa optuženim.

Oštećena je navela da optuženi nikada nije priznao svoje dijete, a da se ona pokušavala sa optuženim dogovoriti oko viđanja djeteta, te da je optuženi jednom tražio da oštećena dovede dječaka, kada je dječak imao već godinu dana. Majka je sudu ispričala da je dovela dječaka kod optuženog u stan, a da je on dječaku tada dao pravi pištolj.

Navela je i da je prilikom razgovora sa svojim advokatom rekla da ne želi da optuženi prizna svoje dijete kako ne bi imala problema, ali bi voljela da njegovo dijete zna ko mu je otac i da ima nešto od njega, a da joj je advokat savjetovao da razgovara sa optuženim kako ne bi morali ići u sudski postupak.

Upravo je ovaj razgovor bio povod za drugi napad zbog kojeg je optuženi osuđen na 10 mjeseci zatvora.

Naime, prema navodima iz presude, majka djeteta je kritičnog dana pokucala na vrata stana optuženog kada je on napao, prvo zamahnuvši sjekirom, a zatim je udario rukom. Tragediju je spriječila majka optuženog koja mu se također kritičnog dana suprotstavila da vanbračnu suprugu ne povrijedi teže.

"Optuženi je otvorio vrata držeći sjekiru u desnoj ruci, a potom me rukom uhvatio za vrat, gurnuo uz zid, pustio rukom vrat i udario tom rukom, dok je u drugoj ruci držao sve vrijeme sjekiru. Njegova majka spriječila ga je u namjeri da me udar", izjavila je u sudu oštećena, piše Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije