Presuda u BiH: Mjesec i po zatvora za paljenje zastupnikovog vozila

1
Radiosarajevo.ba
Presuda u BiH: Mjesec i po zatvora za paljenje zastupnikovog vozila
Foto: Nezavisne novine / Požar podmetnut 29. maja prošle godine

Nedeljko Trifković (20), optuženi da je prošle godine u Brčkom podmetnuo požar na automobilu zastupnika Uroša Vojnovića, osuđen je na mjesec i 15 dana zatvora.

On je osuđen nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom Brčko distrikta.

Brčansko tužilaštvo, podsjetimo, optužilo je Trifkovića da je 29. maja prošle godine, oko dva sata iza ponoći, podmetnuo požar na automobilu KIA zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH Uroša Vojnovića.

Velika akcija MUP-a KS: Uhapšeno pet osoba, pretresi na nekoliko lokacija

Velika akcija MUP-a KS: Uhapšeno pet osoba, pretresi na nekoliko lokacija

"On je držeći u ruci plastičnu flašu napunjenu benzinom prišao vozilu parkiranom ispred dvorišta Vojnovićeve kuće, a zatim posipanjem goriva i otvorenim plamenom izazvao požar koji je potpuno uništio automobil", saopćeno je iz brčanskog tužilaštva.

U postupku pred brčanskim Osnovnim sudom, Tužilaštvo i optuženi nedavno su zaključili sporazum o priznanju krivice, te je Trifković osuđen na mjesec i po dana zatvora.

"Uz ovaj, pred sudom su gotovo istovremeno pokrenuti postupci i za nekoliko povezanih slučajeva izazivanja opće opasnosti koji su se u ovom gradu dogodili sredinom prošle godine. Postupak po optužnici protiv Nikole Kokanovića, za kojeg se sumnja da je od Trifkovića za novac tražio da podmetne požar na vozilu Vojnovića, u fazi je glavnog pretresa", naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Podsjetimo, kako su Nezavisne novine ranije objavile, Nikola Kokanović (23) je sin brčanskog zastupnika Zorana Kokanovića.

"Kokanović je optužen i zbog izazivanja požara kojeg je 15. jula na još jednom automobilu podmetnuo N. M. (17), te zbog bacanja eksplozivne naprave 17. avgusta na ugostiteljski objekat 'Dos Manos', a što je također izvršio maloljetnik. Nakon dovođenja u vezu s ovim slučajevima, Kokanović je od 27. avgusta prošle godine u pritvoru, a trajanje ove mjere nedavno mu je produženo do 24. maja. S druge strane, postupak prema maloljetnom N. M. u međuvremenu je pravosnažno okončan izricanjem vaspitne mjere", podsjećaju iz brčanskog tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije