Pravda za svirepo ubijenog Kulišića na čekanju: Suđenje se može desiti samo u ova tri scenarija

0
Radiosarajevo.ba
Pravda za svirepo ubijenog Kulišića na čekanju: Suđenje se može desiti samo u ova tri scenarija
Foto: Facebook / Saša Kulišić

Pokušaj Okružnog suda u Doboju da počne proces protiv optuženih za svirepo ubistvo Dobojlije Saše Kulišića naišao je na drugi po redu neuspjeh - zbog štrajka advokata ponovo je odgođeno pretpretresno ročište, a početak suđenja nije ni na vidiku.

Za ovaj zločin optuženi su Kulišićeva supruga Andrea Kajganić, koju po službenoj dužnosti zastupa advokat Branko Ristić, te Andrein navodni ljubavnik Dražen Lazarević, kojeg, također po službenoj dužnosti, brani Rade Savić.

Savić je kazao da je pretpretresno ročište, po drugi put, bilo zakazano za četvrtak, ali nije održano.

Pjesma koja ismijava Trumpove sulude tvrdnje osvojila internet: Deset miliona pregleda za jedan dan

Pjesma koja ismijava Trumpove sulude tvrdnje osvojila internet: Deset miliona pregleda za jedan dan

"Odloženo je zbog štrajka, na neodređeno", rekao je Savić.

Advokat Ristić ističe da je dan prije pretpretresnog ročišta predsjednica Sudskog vijeća ovo ročište odložila na neodređeno vrijeme.

"Ja vam mogu reći da je njena ocjena pravilna, zato što ne postoje procesna pravila koja su prekršena. Odloženo je, dakle, do daljeg, pa ćemo vidjeti. Sud je tu maksimalno korektan, zaista, i prema optuženoj i prema advokatima. Sud gleda da ispuni svoju funkciju, što mu je, naravno, zakonska zadaća, ali sud se, figurativno rečeno, nalazi u neprijatnoj situaciji koju nije prouzrokovao. Sud pokušava da najefektivnijim sredstvima izdejstvuje najbolja rješenja", rekao je Ristić.

Iz Okružnog suda u Doboju su također potvrdili da je pretpretresno ročište odloženo na neodređeno vrijeme zbog štrajka advokata kao branilaca po službenoj dužnosti.

I iz ovog suda potvrđuju da optuženi nisu angažovali izabrane branioce, te su im branioci, koje po Zakonu o krivičnom postupku RS-a u ovoj fazi postupka moraju imati, još uvijek advokati angažovani po službenoj dužnosti, uz napomenu da advokati u RS-u dosljedno poštuju odluku Advokatske komore Republike Srpske o štrajku.

Brutalno ubistvo Saše Kulišića u Doboju: Optuženi poriču krivicu – najnoviji detalji sa suđenja

Brutalno ubistvo Saše Kulišića u Doboju: Optuženi poriču krivicu – najnoviji detalji sa suđenja

"Štrajk advokata koji postupaju po službenoj dužnosti direktno utiče na početak suđenja u ovom predmetu jer se radi o obaveznoj odbrani, zbog čega je i termin početka suđenja za sada neizvjestan", kazali su za Nezavisne iz Okružnog suda u Doboju.

Podsjećanja radi, postoji nekoliko načina da se izađe iz ove pravne zavrzlame, ali se nijedan od njih trenutno ne nazire. Jedno od rješenja je da dođe do dogovora Advokatske komore RS-a i Ministarstva pravde RS-a, odnosno da se obustavi ili zamrzne štrajk branilaca po službenoj dužnosti.

Drugi način jeste da se dvoje optuženih odluči da ih sadašnji advokati brane po punomoćju, umjesto po službenoj dužnosti, što do sada nisu učinili, a treći je da se odluče za neke druge advokate po punomoćju, što je, kako tvrdi izvor Nezavisnih, gotovo neizvodiv scenario, budući da su oni u pritvoru.

Optuženima se, podsjetimo, stavlja na teret da su Kulišića ubili u noći 30. januara, nakon što je prethodno omamljen tabletama.

Ovo je Andrea Kajganić, supruga ubijenog Saše Kulišića: Prijeti joj doživotna robija

Ovo je Andrea Kajganić, supruga ubijenog Saše Kulišića: Prijeti joj doživotna robija

"Kajganićeva i Lazarević su ušli u spavaću sobu gdje je na bračnom krevetu spavao Kulišić, nakon čega su ga udarili nekoliko puta u glavu, a potom mu ljepljivom trakom oblijepili usta i oči. Zatim su mu ruke zavezali konopcem na leđima i oblijepili ljepljivom trakom", navodi se u optužnici.

Dodaje se da su mu i noge zavezali konopcem i oblijepili ljepljivom trakom, te ga iznijeli iz kuće i stavili u gepek automobila marke Peguet. Potom se, kako se dodaje, Lazarević Renualtom uputio prema mjestu Preslica, a Kajganićeva ga je pratila Peguetom.

Iz gepeka su, dodaje se, potom izvadili Kulišića, kojeg su vukli do nizbrdice i ostavili na zemlji, a zatim ga izboli nožem, uslijed čega je on umro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije