Kum Saše Kulišića otkrio šokantne detalje zločina u Doboju: 'Poslije te odluke je ubijen'

2
Radiosarajevo.ba
Kum Saše Kulišića otkrio šokantne detalje zločina u Doboju: 'Poslije te odluke je ubijen'
Foto: Facebook / Saša Kulišić

Istraga ubistva Saše Kulišića (1978-2024) iz Doboja, čije tijelo je 30. januara pronađeno u šumi kraj izletišta Preslica u tom gradu, ni posle 18 dana ne prestaje da intrigira javnost.

Gotovo svakodnevno se pojavljuju novi detalji u slučaju koji je šokirao region, ponajviše zbog toga što se nakon prvobitne informacije da su uhapšeni žena pokojnika Andrea K. (34) i njen navodni ljubavnik Dražen L. (19), pojavila informacija koja je sve ostavila bez teksta - kao treća osumnjičena osoba u slučaju ovog svirepog zločina označena je Sašina 14-godišnja kćerka.

Dobojlije kažu da su Sašu znale kao vrijednog i radnog porodičnog čovjeka, te su njegov i Andrein brak opisivali kao skladan i idiličan. Rekli su da su djelovali srećno, da su često šetali zajedno ili sa dkecom, roštiljali po lijepom vremenu.

Plenković otvorio 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru: "Pokazuje povezanost Hrvatske i BiH"

Plenković otvorio 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru: "Pokazuje povezanost Hrvatske i BiH"

Mještani su bili zatečeni njegovim ubistvom i šokirani informacijama o tome ko su osumnjičeni.
Čovek koji o ovom slučaju, kako se ispostavilo, zna mnogo više je Mario Bašić iz Slavonskog Broda, Sašin kum i dugogodišnji prijatelji i poslovni partner.

"Ništa mi nije dužan taj čovek, ništa mu nisam dužan, moralno i ljudski smo se zadužili. Kroz sve smo prošli skupa, bili smo najveći prijatelji. Bio je sa mnom i kada sam tonuo i kad sam se dizao, a i ja uz njega. Znači, bili smo jedan uz drugog, rekao je Mario.

Novi preokret u istrazi ubistva u Doboju: Sumnja se da je u zločinu učestvovala još jedna osoba

Novi preokret u istrazi ubistva u Doboju: Sumnja se da je u zločinu učestvovala još jedna osoba

Tim riječima je Mario Bašić počeo da priča nepoznate detalje o Saši, ali i njegovoj ženi i kćerki koje su osumnjičene za smrt svog supruga, odnosno oca.

Na konstataciju da je Sašina kćerka iz prvog braka, Tamara, rekla da je njen otac najviše volio baš kćerku koja je, kako se ispostavilo, sada među osumnjičenima za njegovu smrt, Mario je izjavio da je to tačno.

"Trudio se da ima sve što joj treba. Svuda ju je vodio sa sobom. Radila je s njim poslove oko kupovine i prodaje automobila, čišćenja vozila, bavila se online licitacijama, slala i primala mailove... On joj je uredno plaćao za sve to, usađujući joj radne navike. Bila mu je miljenica", kaže Mario koji je Sašu poznavao 26 godina.

"Ništa nije slutilo na ovo"

Ali, kada je došlo do najgoreg, on, brat i supruga su počeli da "premotavaju film u glavi". Tada su kockice počele drugačije da se uklapaju, u stravični mozaik ubistva koje je teško objasniti.

Motiv za Sašino ubistvo i dalje nije poznat, iako je policija saopštila da se sumnja da je u pitanju navodni ljubavni odnos Sašine žene i 15 godina mlađeg momka, provlači se pitanje da li je motiv možda novac, s obzirom na to da su se na Draženovom profilu na društvenim mrežama pojavile fotografije na kojima se vidi hrpa para.

Otkriveni novi detalji svirepog ubistva u Doboju: Tablete kojima su drogirali Sašu kupila - tetka

Otkriveni novi detalji svirepog ubistva u Doboju: Tablete kojima su drogirali Sašu kupila - tetka

"Saša je imao mnogo više para nego što se misli. Ne bi ona ostala bez para tako brzo i lako, bez i da on dalje zarađuje. Saša je cijeli život vrijedno radio, bio je radoholik. Milion puta smo znali da mu kažemo da uspori malo, da se provodi, ali on nije bio kafanski i rasipnički tip. Baš je volio da radi. U njegovoj kući je nakon ubistva pronađeno mnogo novca, a na računima je imao više. Takođe, onaj momak koji je uhapšen, slikao se sa novcem za koji tvrdim da je Sašin i te slike postavljao po društvenim mrežama. A da li je baš novac motiv? Pa, izgleda, ali će istraga pokazati", rekao je Mario.

Brak i nije bio baš savršen

"Saša je bio čovjek starog kova, nije pričao o svojim problemima ili je to izuzetno rijetko radio. Za sve godine tog njegovog drugog braka, samo mi je možda dva ili tri puta rekao da nešto ne valja", tvrdi Mario.

Ono što dijelove mozaika Sašinog ubistva sada čini drugačijim jeste baš ponovno i drugačije uklapanje tih dijelova. Mario, naime, kaže da su te Sašine opaske izrečene nekoliko mjeseci prije nego što je počeo drugačije da se ponaša. Kako se pretpostavlja, ta promjena u ponašanju bila je uzrokovana lijekovima koje su mu žena i kćerka, kako se sumnja, stavljale u limunadu.

Prije nekoliko mjeseci je počeo čudno da se ponaša

"Djelovao je izgubljeno, kao da nije ovdje... A onda je i glava počela da mu otiče. Pitali smo ga milion puta da li je dobro, kako se oseća, savjetovali ga da mora da ode kod doktora, a on, kakav je bio, ni da čuje! Jedva je na kraju prelomio i otišao na preglede. Poslije mi je rekao, kada sam ga ponovo vidio u tom čudnom stanju, da je bio kod doktora, da mu je rekao da je dobro, da mu je i krvna slika dobra", priča Mario i dodaje da je Saša, kako on veruje, 7. oktobra pod dejstvom lekova sleteo s puta kada se iz Slavonskog Broda vraćao za Doboj.

Saša je na kraju odlučio da ide i na toksikološku analizu

"Mislim da je to bio ključni momenat, presudna odluka. Nedugo poslije te odluke je ubijen. Da je otišao na toksikološke analize i da su otkrili da je trovan ji zna šta bi bilo", rekao je Mario i zastao usred rečenice.

Oglasio se otac mladića koji je osumnjičen da je saučesnik ubistva u Doboju: "Ništa mi nije jasno"

Oglasio se otac mladića koji je osumnjičen da je saučesnik ubistva u Doboju: "Ništa mi nije jasno"

Nažalost, nekoliko dana poslije toga je ubijen, tako da ta analiza i njeni rezultati, kao i ono što bi poslije toga uslijedilo, ostaju u domenu poznatom kao "šta bi bilo da je bilo", konstatovali su Mario i njegova supruga i brat.

Mario je ispričao i da je Saša od njega pozajmljivo u više navrata automobil Renault, a onda dodao zabrinjavajuću informaciju.

"Taj automobil ima GPS. Nakon što mi je Saša rekao da ima probleme s Andreom, ali i zbog stanja u kom je bio, pogledao sam podatke sa GPS-a. Znao sam da je Andrea vozila taj automobil. Vidio sam kuda se kretala, po autoputu, išla do benzinskih pumpi. Vjerujem da se tamo viđala s onim Draženom", uvjeren je Mario, koji na sve to dodaje jedan šokantan detalj.

"Na GPS-u je pisalo da je na jednom dijelu puta automobil išao 195 kilometara na sat. Andrea mi je rekla da je vozila kćerke, a kada sam je suočio s tom informacijom odgovorila je da se zanijela. Rekao sam joj da ona nije dobar vozač i da to više nikada ne rad"i, rekao je Mario i pokazao podatke sa GPS-a.

Bašići su tokom našeg boravka u Slavonskom Brodu nebrojeno puta ponovili da "Saša ovo nije zaslužio". Govorili su i nadopunjavali se kako je bio sjajan čovek, odan muž, predivan otac. Ali ono što, kako smo vidjeli, i dalje ne mogu da "progutaju", jeste to što je njegova ćerka i miljenica osumnjičena da je dio ovog svirepog zločina.

Šokantan obrt u istrazi ubistva u Doboju: Privedena i maloljetna kćerka ubijenog Saše?!

Šokantan obrt u istrazi ubistva u Doboju: Privedena i maloljetna kćerka ubijenog Saše?!

"Znate, nekoliko dana prije Sašinog nestanka nestala je Andrea. A kada je Saša nestao i kada me je mala pozvala da kaže da tate nema nigdje, odmah sam otišao u Doboj. Ali kada sam ušao u kuću, sve mi se preokrenulo. Mala je bila hladna. Nije djelovala zabrinuto, iako joj nije bilo ni mame ni tate. U prvi mah sam pomislio da je Saša u onom čudnom stanju otišao u šumu, da će se vratiti kada padne mrak. A onda sam na krevetu vidio tragove krvi. Odmah sam pozvao policiju", priča Mario i dodaje da je na više mjesta u kući vidio i razne lijekove, čak i među dječijim igračkama.

Kuća kao leglo narkomana

On dodaje da je kuća izgledala kao "leglo narkomana", što mu je bilo zaprepašćujuće s obzirom na to da je Saša bio pedantan.

"Mala mi je tada rekla nešto čudno. Da je Saša tog dana usisavao kuću. A kuća je bila strašno prljava. On to u normalnom stanju sigurno ne bi dozvolio da se desi", kaže Mario i dodaje da u Sašinu kuću nije moglo da se uđe bez da vas uvede neko od ukućana zbog pasa koje je imao.

Taj detalj mu je takođe veoma zabrinjavajući, a po njemu se uklapa u dio teorije po kojem je, kako se sumnja, Sašina ćerka nakon što je opila oca lekovima otključala vrata kuće kako bi ušli Andrea i Dražen L.

Šokantno ubistvo u Doboju: Motiv povezan s ljubavnim problemima ili novcem?

Šokantno ubistvo u Doboju: Motiv povezan s ljubavnim problemima ili novcem?

Mario kaže i da mu je, nakon dolaska policije, Sašina 14-godišnja ćerka djelovala još čudnije, još hladnije.

Sve to ga je navelo na jedan od najtežih poteza u životu

"Kada je Saša pronađen mrtav, teška srca sam uzeo telefon i nazvao inspektorku. Rekao sam joj da posebnu pažnju obrate na malu", rekao je Mario.

Djevojčica je nedugo nakon toga privedena

Sada ostaje jedino da se sačeka okončanje istrage i utvrdi šta se tačno, kako i zašto dogodilo. U međuvremenu, Bašićima ostaje ogromna praznina u srcu.

"Bili smo kao braća", zaključili su Mario i njegov brat.

Novi detalji užasa: Poznat identitet svirepo ubijenog muškarca kod Doboja

Novi detalji užasa: Poznat identitet svirepo ubijenog muškarca kod Doboja

Istraga svirepog ubistva Saše Kulišića, čije tijelo je pronađeno u šumi pored Doboja i dalje traje. Oružje kojim je Saša ubijen još nije pronađeno.

Majka i maloljetna kćerka duže vrijeme trovale Sašu lijekovima

Sašu je, kako se veruje, nekoliko sati prije ubistva maloljetna kćerka opila lekovima koje je, kako se sumnja, kupila njena tetka. Usitnila ih je i sipala u vodu od koje je ocu potom napravila limunadu. Kada je Saša opijen zaspao, pozvala je majku i Dražena i otključala vrata kuće.

Zatim je, kako se sumnja, djevojčica otišla u dnevnu sobu i zatvorila vrata, a u sobu u kojoj je opijeni Saša spavao ušli su Andrea i Dražen. Udarali su ga, vezali mu ruke, noge i usta, pa ga tako vezanog i od batina krvavog stavili u gepek automobila i krenuli ka šumi kod izletišta Preslica.

U šumi su oštrim predmetom, kako se pretpostavlja nožem, Sašu uboli četiri puta u stomak i ostavili ga da umre, pišu srbijanski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije