Potvrđena optužnica za ubistvo Mehmeda Ramića na Pofalićima: Ovo su detalji zločina

3
Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica za ubistvo Mehmeda Ramića na Pofalićima: Ovo su detalji zločina
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Zločin se dogodio 12. decembra prošle godine

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Amela Jašarević zbog krivičnog djela ubistvo, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i municije ili eksplozivnih materija.

Istom optužnicom Edin Imamović i Igor Zuko terete se za pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Jašarević se tereti da je 12. decembra prošle godine oko 21.15 sati u naselju Pofalići na području općine Novo Sarajevo, u prisustvu većeg broja građana i vozila, iz Golfa 7, kojim je upravljao, upotrebom vatrenog oružja ispalio više hitaca u pravcu Peugeota, kojim je u tom trenutku upravljao Mehmed Ramić. Nakon toga je Adel kabaš, koji se nalazio u Golfu 7, kojim je upravljao Edvin Imamović, ispalio više hitaca u pravcu vozila kojim je upravljao Ramić. 

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Adel Kabaš je najtraženiji bjegunac iz BiH: Raspisana crvena potjernica

Adel Kabaš je najtraženiji bjegunac iz BiH: Raspisana crvena potjernica

Držali drogu

Tom prilikom su zajedno nanijeli povrede Ramiću, uslijed kojih je istog dana oko 21.20 sati preminuo.

"Jašarević se također tereti da je zajedno sa Kabašem u proteklom periodu pa sve do 23. decembra na području Kantona Sarajevo, od njima poznatih lica i na njima poznati način neovlašteno nabavili i držali supstance koje se nalaze na listi opojnih droga, psihotropnih tvari biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora, a u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi preradom i stavljanjem u promet opojnih droga konzumentima na području Kantona Sarajevo, kao i veću količinu vatrenog oružja. U toj namjeri Jašarević je sklopio ugovor o najmu stana u Sarajevu, koji su koristili kao sigurno skladište opojnih droga, vatrenog naoružanja i eksplozivne materije, a koji predmeti su pronađeni i oduzeti od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo pretresom stana dana 23. decembra 2021. godine", saopćeno je iz Tužilaštva KS.

U optužnici se dalje navodi da se Imamović tereti se da je 12. decembra prošle godine oko 21.15 sati, znajući za prethodni sukob Kabaša s Ramićem, upravljao Golfom, kada je sa mjesta suvozača Kabaš upotrebom vatrenog oružja ispalio više hitaca u pravcu vozila kojim je upravljao Ramić. Nakon toga je čega je napustio mjesto događaja i odvezao Kabaša u pravcu Lukavice u općini Istočno Sarajevo.

Posmatrao pucnjavu

Igor Zuko se tereti da je u navedeno vrijeme izašao iz Golfa 7, kojim je upravljao Jašarević, te sa trotoara ulice posmatrao kako Jašarević i Kabaš ispaljuju više hitaca u pravcu vozila kojim je upravljao Ramić, nakon čega je pomogao Kabašu da postane nedostupan organima gonjenja. On je vozilom Passat kojeg je koristio neposredno poslije izvršenog krivičnog djela prevezao ga od Lukavice prema Bileći.

"Postupajuća tužiteljica predložila je sudu saslušanje 20 svjedoka, 12 vještaka i izvođenje više od 150 materijalnih dokaza, kao i oduzimanje predmeta koji se mogu koristiti kao dokaz u krivičnom postupku. Uz optužnicu je dostavljen i prijedlog za produženje mjere pritvora optuženom Jašareviću, jer i dalje egzistiraju opći i posebni uslovi zbog kojih je pritvor određen i kasnijim rješenjima produžavan, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela za koje ga tereti ovo Tužilaštvo. Optužnica protiv Kabaš Adela nije mogla biti podignuta, budući da je isti nedostupan organima krivičnog gonjenja", saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Podsjetimo, Kabaš je u bijegu i za njim je raspisana potjernica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije