Potvrđena optužnica protiv mostarskih lihvara: Davali novac u zajam, pa koristili prijetnje i silu

0
Fena
Potvrđena optužnica protiv mostarskih lihvara: Davali novac u zajam, pa koristili prijetnje i silu
Foto: FUP / FUP objavio fotografije iz akcije

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), nakon provedene istrage, podiglo je optužnicu protiv Denisa Ćatića (42) iz Mostara i njegovog sugrađanina Stanislava Lovrića (43) iz Mostara zbog sumnje da su zajedno, kao supočinitelji, počinili krivično djelo lihvarstvo u stjecaju s krivičnim djelom iznuda.

Iz Tužilaštva HNK-a saopćeno je kako su osumnjičeni ovo krivično djelo počinili na štetu oštećenih H. G., A. Dž. i A. Č., te da je pojedinačno, prvooptuženi počinio krivično djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija i drugooptuženi krivično djelo neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje.

Optužnicu je 17. augusta Općinski sud u Mostaru potvrdio u cijelosti.

Putinova ‘bomba‘ protresla Rusiju, a sada je poslao zlokobnu poruku Šojguu: ‘To je jasan signal‘

Putinova ‘bomba‘ protresla Rusiju, a sada je poslao zlokobnu poruku Šojguu: ‘To je jasan signal‘

Optuženi se sumnjiče da su u vremenskom razdoblju od 28. januara 2021. godine do 17. aprila 2023. godine u Mostaru oštećenim osobama davali zajmove u novcu uz ugovaranje nerazmjerne imovinske koristi, te koristeći silu i prijetnju, s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, od oštećenih osoba zahtijevali da im predaju određene novčane iznose.

Isto tako, optuženi se terete i zbog toga što je kod njih pronađena određena količina oružja, dijelova za oružje i municije koju su nezakonito posjedovali.

Podsjetimo, Kantonalno tužilaštvo HNK je u saradnji s Federalnom upravom policije (FUP) provodilo aktivnosti u navedenom predmetu, koje su pod nadzorom ovog Tužilaštva poduzimali pripadnici FUP-a, u sklopu operativne akcije "Game".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije