Otkriven lihvarski bračni par iz BiH: Davali novac uz nesrazmjernu kamatu, pronašli im 200.000 KM

1
Radiosarajevo.ba
Otkriven lihvarski bračni par iz BiH: Davali novac uz nesrazmjernu kamatu, pronašli im 200.000 KM
MUP TK / Ilustracija

Općinski sud Gradačac prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za bračni par Samira Omića (48) i Aidu Omić (42) iz Mionice kod Gradačca zbog sumnje da su kao saučesnici u sticaju počinili tri krivična djela lihvarstvo.

Samir i Aida Omić sumnjiče se da su u periodu od aprila 2019. do januara 2023. godine po prethodnom dogovoru i svjesni da se bave davanjem zajmova uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi, pozajmljivali novac za tri žene iz Mionice. bez dogovorenog vraćanja glavnice i ugovarajući visoku kamatu od pozajmljenog iznosa od 10 posto na mjesečnom nivou.

Oni su u tom periodu konstantno ženama posuđivali određene iznose novca uz visoku kamatu, prijeteći im i stvarajući pritisak na njih kada bi kasnile sa otplatom kamata. Nakon određenog vremena su sa ženama kod notara zaključivali ugovore o zajmovima na velike novčane iznose, znajući da to nisu iznosi koje su te žene pozajmile.

Sarajevski lihvari prijetili žrtvi da će mu ubiti sina ako ne preda 60.000 KM

Sarajevski lihvari prijetili žrtvi da će mu ubiti sina ako ne preda 60.000 KM

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo provodi sa istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Po nalogu Tužilaštva i naredbi nadležnog suda, pripadnici SIPA-e su obavili pretres porodične kuće, pomoćnih objekata i automobila koje koriste osumnjiečni te je pronađen i oduzet novac u različitim valutama u iznosu od oko 200.000 KM.

"Također, prilikom pretresa je privremeno oduzet i automobil BMW 520D, te poslovna dokumentacija i notarski ugovori, kao i druga tehnološka oprema koja će biti dokazni materijal i predmet vještačenja. Nakon kriminalističke obrade pripadnici SIPA-e su osumnjičene predali u nadležnost Tužilaštva. Osumnjičeni su ispitani i donesena je naredba o provođenju istrage", saopćeno je Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije