Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra za zdravstvo Elvisa Bektića

Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra za zdravstvo Elvisa Bektića
Općinski sud Tuzla je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Elvisa Bektića, zbog postojanja osnovane sumnje da je, dok je obavljao funkciju ministra za zdravstvo u Vladi TK-a, počinio krivično djelo zloupotreba položaja.

Optužnicom se Bektić tereti da je u periodu od aprila do augusta 2015. godine, kao ministar za zdravstvo u Vladi TK-a, postupao suprotno zakonskim i podzakonskim propisima u toj oblasti, te je zloupotrebio svoj položaj i ovlaštenja i iz ličnih razloga, a ne u interesu službe, na nezakonit način razriješio dužnosti direktoricu JZU Dom zdravlja Gračanica.

Pri tome je zanemario upozorenja sekretara Ministarstva za zdravstvo TK-a da se radi o nezakonitom razrješenju dužnosti, odnosno da se direktor zdravstvene ustanove može razriješiti dužnosti isključivo u situaciji ukoliko takvo rješenje u roku od 30 dana, od saznanja o eventualnim nepravilnostima, donese upravni odbor te zdravstvene ustanove, što ovdje nije bio slučaj, navodi se u saopćenju.

Na taj način je direktoricu ove zdravstvene ustanove imovinski oštetio i teže povrijedio njena prava kao direktora ustanove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije