Potvrđena optužnica Nediću i Đurkoviću za zločin protiv čovječnosti

0
Anadolija
Potvrđena optužnica Nediću i Đurkoviću za zločin protiv čovječnosti
Anadolija / Ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženike Radomira Nedića i Ratka Đurkovića tereti da su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti na području Ugljevika, javlja Anadolu Agency (AA).

”Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženike Radomira Nedića i Ratka Đurkovića tereti da su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) u svezi s točkom a) i d) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) i u svezi s kaznenim djelom ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. stavak 1. točka f) i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. točka a), sve u svezi s člankom 180. stavak 2. KZ BiH”, saopštili su iz Suda BiH, naglasivši:

U optužnici se navodi da su optuženici Radomir Nedić i Ratko Đurković, u razdoblju od početka aprila 1992. godine do kraja oktobra 1992. u okviru širokog i sustavnog napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga Republike Srpske usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području općine Ugljevik, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio napada, sudjelovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnom i vjerskom temelju u svezi s ubojstvom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protupravnim, samovoljnim, vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine i kršili pravila prema ratnim zarobljenicima u svezi s ubojstvima. Optužnica tereti optuženike što su: i to optuženik Radomir Nedić, u svojstvu de jure i de facto zapovjednika Prve majevičke brigade VRS, i optuženik Ratko Đurković, u svojstvu de jure i de facto zapovjednika Prvog bataljona Prve majevičke brigade VRS, kao nadređene osobe propustili da poduzmu neophodne i razumne mjere da neposredni učinitelji kaznenih djela, koja se optuženicima stavljaju na teret, budu kažnjeni”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije