Četnici se izjasnili u Sudu BiH: "Nismo krivi"

4
Radiosarajevo.ba
Četnici se izjasnili u Sudu BiH: "Nismo krivi"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Četnici sa advokatima ispred Suda BiH

„Bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina", poruka je skupa Ravnogorskog četničkog pokreta koji je u Višegradu u martu 2019. godine slavio ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, četničkog zapovjednika Dragoljuba (Dražu) Mihailovića.

Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Riste Lečić, pripadnici su Ravnogorskog četničkog pokreta koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Optuženi su se danas na Sudu BiH izjasnili kako nisu krivi.

Optužnica protiv Sladojevića zvanog “Krvce” i “Čiča”, Aleksića zvanog “Vojvoda” i Lečića potvrđena je u januaru ove godine, a Tužilaštvo BiH ih tereti da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina.

„Srategija odbrane je jednostavna, prvooptuženi kojeg ja branim se izjasnio da nije kriv. Sam skup je prijavljen, udruženje registrovano. Sve je rađeno u skladu sa ciljevima udruženja“, kazao je Zoran Perić, advokat u svojstvu odbrane Dušana Sladojevića.

Na pitanje novinara da li se ono što je bilo 2019. godine može okarakterizirati kao raspirivanje nacionalne mržnje, je kazao „ po meni ne, kako da vam kažem, bio je registrovan od strane policije skup, radili su u skladu sa svojim ciljevima koji su u statutu, registrovali su se gdje je država rekla da je to uredu. Ja govorim o samom skupu i što je u organizaciji bilo. Sve je rađeno u skladu sa ciljevim tih udruženja“, tvrdi Perić.

Advokat ističe kako je pregledao sve snimke i kako po njemu ništa nije sporno.

„Sve riječi koje se izgovaraju bile su u skladu sa ciljevima udruženja i u tome je stvar“, ističe Perić i naglašava kako su kazne za krivično djelo za koje se terete velike, ali tvrdi kako za ovo nema osnova.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja žena žrtve rata iz Višegrada koje je i podnijelo krivičnu prijavu protiv Ravnogorskog pokreta istakla je kako ovo nije prvi put da pozivaju na jezive stvari.

„Ovo se dešava godinama i bilo je gorih situacija, gdje niko nije spriječio. Ja sam se slučajno zadesila u mom Višegradu 2019. godine gdje sam, ne znajući šta se dešava, otišla sam da uzmem luka da posijem i tom prilikom naišla sam na grupu koja je bila u uniformama, gdje mi je jedna žena rekla „idite kući“. Ono što sam mogla da vidim i putem medija je katastrofalno.

Ono sam ja doživjela u mom Višegradu 1992., silovanja, klanja, ubijanja.. sa moje terase, moje kuće, u blizini mosta Mehmed Paše Sokolovića upravo je tekla krvava Drina. I u 21 vijeku pozivati na ponovno klanje i ubijanje može samo nenormalan čovjek, a kako vidimo to radi organizacija koja se naziva Ravnogorski pokret, a oni su četnici.

Bit ću svjedok u ovom postupku i nadam se da će Sud BiH spriječiti ovakvo djelovanje i svih onih koji ugrožavaju bezbjednost građana i da će ovo biti opomena da se više nikada i nikome ne ponovi“, poručila je Hasečić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije