! / Počinje suđenje četnicima koji su u Višegradu pjevali "Bit će opet pakao..."

09. 02. 2021. u 15:58:00 BIRN - Detektor.ba

Shares: 0

Trojica pripadnika Ravnogorskog pokreta optužena za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, izjasnit će o krivnji 22. februara, potvrđeno je iz Državnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ročište povodom izjašnjenja o krivici optuženih Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Riste Lečića, zbog krivičnog djela “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti” zakazano je za 22. februar, navedeno je iz Suda BiH.

Optužnica protiv Sladojevića zvanog “Krvce” i “Čiča”, Aleksića zvanog “Vojvoda” i Lečića potvrđena je u januaru ove godine, a Tužilaštvo BiH ih tereti da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina.

Sladojević, Aleksić i Lečić optuženi su da su svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

“Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta – među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore – Sladojević, kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’, i Aleksić sudjelovali su u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta”, naveli su ranije u Tužilaštvu.

Lečić se, prema istom saopćenju, tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

BIRN BiH je 5. februara objavio istraživanje na osnovu sudskih dokumenata koji su otkrili vezu nekih članova ravnogorskih i četničkih udruženja sa ratnim zločinima i ekstremizmom.

BIRN BiH je pisao kako je Ministarstvo sigurnosti BiH upozoravalo na nekoliko četničkih udruženja kao nosioce etničkog odnosno nacionalnog ekstremizma sa negativnim uticajem na sigurnosni ambijent, posebno prema povratnicima, i sa povremenim nasilnim manifestacijama.

Kao dvije najmasovnije i teritorijalno najrasprostranjenije organizacije navedeni su “Ravnogorski pokret otadžbine Srpske” i “Ujedinjeni ravnogorski pokret otadžbine Srpske”.

Prema dokumentima koje je analizirao BIRN BiH, Sladojević je predsjednik “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske”.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (12)