Nastavilo se slavlje u ime zla: Četnici došli u Draževinu - evo šta se tamo događa

Radiosarajevo.ba
Nastavilo se slavlje u ime zla: Četnici došli u Draževinu - evo šta se tamo događa
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Četnici na Draževini

Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta danas slave u Bosni i Hercegovini, sa sve zajedno pripadajućom ikonografijom.

Vijore se tako četničke zastave, guslaju se gusle i pjevaju pjesme o krvavoj Drini, stavlja se cvijeće na spomenike zločincima, a, dakako, tu su i popovi, spremni da još jednom osveštaju zlo. Aferim.

Nakon što su u Višegradu prizivali novo klanje, otišli su u Draževinu. To je, nazovimo ga - lokalitet u blizini Višegrada. Na tom je mjestu ratni zločinac ili "đeneral", kako mu tepaju njegovi drugovi po zločinu, Draža Mihailović, 13. marta 1946. godine uhapšen, a njegovi jataci ubijeni.

Inače, ovo je prvi spomenik koji je izrađen za tzv. Čiču. Napravili su ga u Beogradu 1991, pa 1992. premjestili u Vukovar. Potom su ga 1998. donijeli u Brčko, gdje je stajao do 2003. godine. Nakon toga ga nose na lokalitet Draževina. Spomenik je na sadašnjoj lokaciji otkriven 17. jula 2004. godine, uz blagoslov Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja. Spomenik je osveštalo sveštenstvo višegradske i ruđanske parohije kao i monasi manastira Dobruna.

Do Draževine je došlo 300 četnika. 

Tamo, naravno, ponovo isti prizori kao iz Višegrada. Jedino u ovom svemu pozitivno je to što mladih lica ima jako, jako malo, a zastave, kokarde, brade i gusle danas u Višegradu i Draževini nose starci.

Na njihovo huškanje bh. javnost nije ostala nijema. Reagirali su Bakira Hasečić, Nermin Pećanac, Željko Komšić, Narod i pravda, SDA, Građanski savez... Svi traže jedno - hitnu istragu i hapšenje svih koji pozivaju na nove zločine.

Tužilaštva zasad ćute. I državna, i entitetsko. Baš kao je zanijemio i naš državni ministar sigurnosti Dragan Mektić. A četnici koji su došli iz Srbije, vjerovatno će večeras bez ikakvih problema ponovo preći državnu granicu Bosne i Hercegovine...

Ako i dalje mislite da pretjerujemo s pozivima na hapšenje, pogledajte još jedan video - kako se danas veliča čovjek odgovoran za jezive zločine nad Bosancima i Hercegovcima počinjene za vrijeme Drugog svjetskog rata:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije