Željko Komšić za Radiosarajevo.ba o četničkom orgijanju: Izvršioce pohapsiti!

Radiosarajevo.ba
Željko Komšić za Radiosarajevo.ba o četničkom orgijanju: Izvršioce pohapsiti!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba oštro je osudio današnje okupljanje pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta u Višegradu.

Piše: Faruk Vele

"S obzirom na to da je riječ o izazivanju vjerske, rasne ili etničke mržnje, što je već samo po sebi krivično djelo, mislim da je odgovor jednostavan – primijeniti zakon i izvršioce privesti pravdi", kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

Pripadnici Ravnogorskog pokreta okupili su se jutros na Trgu palih boraca u Višegradu  i počeli jednodnevno "orgijanje po našim živcima", uznemiravajući i povratnike Bošnjake u ovom gradu i sve antifašiste u zemlji. Oko 200 spodoba, pripadnika "četničke gerijatrije", odjevenih u crne i druge četničke uniforme i okićeni zločinačkim znakovljem, s dotatkom pokoje brade i kokarde, okupilo se tako u centru Višegrada i zaguslalo i četničke pjesme.
„Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina“, pjevali su četnici.

U međuvremenu su se oglasili iz Demokratske fronte iz koje su poručili:

"Demokratska fronta poziva ministra unutrašnjih poslova RS, Dragana Lukača i ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića da uhapse pripadnike četničkog pokreta koji su danas u Vìšegradu eksplicitno pozivali na činjenje novih zločina, ili da im se, ako ih i pored očitih četničko koljačkih namjera ne žele privesti, jednostavno pridruže.

Smatramo da poruke o novim klanjima ne ostavljaju nimalo prostora ni entitetskim ni državnim policijskim agencijama za nereagovanje. Četnička okupljanja u Višegradu ne završavaju se tek na porukama mržnje, nego predstavljaju ohrabrenje onima koji su ne tako davno po Višegradu pravili žive lomače da ponovo tu, ili negdje već drugo, učine isto.

Nedopustivo je da ove četničke, samo za javnost, nenaoružane formacije, otvoreno prijete
terorom, a da pri tome nema apsolutno nikakve reakcije institucija. Sigurnosne agencije
entiteta i države istog časa moraju građanima koji se osjećaju ugroženima uslijed poslijednjih
prijetnji garantovati sigurnost i zaštitu, pružajući dokaz da nisu saglasni sa četničkim
pozivima na nova klanja. Ukoliko to izostane treba smatrati da četnici imaju otvorenu podršku
u prijetnjama i zločinačkim planovima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije