Poslije filmske pljačke u Beogradu, prevaranti upali u firmu u Sarajevu

1
Radiosarajevo.ba
Poslije filmske pljačke u Beogradu, prevaranti upali u firmu u Sarajevu
Pixabay / Ilustracija

Prevaranti sakriveni iza lažnih znački policijskih službenika uznemirili su građane u Srbiji zbog filmske pljačke koju su izvršili upadom u stan u Beogradu. 

Međutim, nisu građani Srbije jedini koji treba da strepe od lažnih policajaca, pošto su se paralelno s ovim pojavili identični slučajevi gdje su se u ulozi “lažnjaka” našli Hrvati i Crnogorci.

Javnost u Srbiji brujala je danima o drami koja se odigrala u beogradskom naselju Zvezdara kada su dvojica muškaraca upala u stan investitora Saše P. predstavljajući se kao policija.

Čim su ušli u stan potegli su pištolje, pokazali falsifikovane službene isprave i povikali: “Lezi, policija!”, a zatim su Sašu P. i njegovu sestru vezali i maltretirali sve dok im nisu priznali gdje drže 100.000 evra koja je Saša tog dana podigao u banci.

Istražujući o ovom slučaju, Blic je došao do podataka koji unosi nemir možda više od samog slučaja prevare, da je u proteklih mjesec dana u Srbiji oduzeto čak 30 lažnih policijskih znački!

"Građanima je teško da razlikuju pravu od lažne legitimacije i zbog toga mogu biti dovedeni u zabludu i postati žrtve različitih krivičnih djela. Zato će u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti građana pripadnici MUP i u narednom periodu, pojačano vršiti kontrolu, nadzor i oduzimanje legitimacija koje podsjećaju na službene policijske", objasnili su nam tada u MUP.

Zbog učestalosti, u ovoj instituciji je u toku izmena propisa koji će podrazumevati sankcionisanje svih radnji u vezi sa neovlašćenim korišćenjem policijskih službenih značaka i legitimacija, kao i u vezi s korišćenjem značaka ili drugih obeležja i oznaka koje sadrže elemente vizuelnog identiteta policijskih službenih značaka i legitimacija.

Dok se Srbija još nije “oporavila” od raširenog straha da bilo ko može da se nađe u situaciji Saše sa Zvezdare, gotovo identični slučajevi pojavili su se i u regionu.

Tako je dvoje lažnih hrvatskih policajaca u utorak uhapšeno u Sarajevu nakon što su pokušali da prevare vlasnika jedne firme u Rajlovcu, koja se bavi uvozom i izvozom.

Ušli su u prostorije kompanije predstavljajući se kao službena lica i iznenađenom vlasniku su ispričali da imaju operativna saznanja da njegova vozila, osim legalne robe, transportuju i drogu. Pravdali su se da su došli u Sarajevo kako bi onemogućili prevoz droge.

Vlasniku kompanije je ova priča bila sumnjiva, pa je za svaki slučaj pozvao MUP Kantona Sarajevo da dođu i provjere muškarce. Čuvši da je “na vezi” policija, ona prava, lažni hrvatski policajci su se dali u bijeg svojim automobilom.

Poslije kratke potjere policajci su sustigli i uhapsili K.D. (29) iz Imotskog u Republici Hrvatskoj i osobu koja se predstavila kao M.D. (38) iz Metkovića, takođe u Hrvatskoj.

Međutim, ova bizarna prevara dobila je potpuno neverovatan obrt tokom istrage kriminalaca.

Utvrdili su da je M.D. iz Metkovića, kako se predstavio vlasniku i policiji, ustvari Dragan Gajić (33) iz Nikšića za kojim su Interpol Podgorica i Sud BiH raspisali međunarodne potjernice.

Dragan Gajić se već nekoliko godina nalazi na crvenoj potjernici, a BiH ga potražuju zbog krijumčarenja droge. Uhapšen je 2012. godine u BiH kao pripadnik međunarodne kriminalne grupe i potpisao je sporazum sa Tužilaštvom BiH, prilikom čega je osuđen na tri godine zatvora.

Dao se u bijeg nakon što je pušten na slobodu do početka izdržavanja kazne.

Cijene lažnih znački koje su rasprostranjene ne samo u Srbiji već i širom regiona, variraju, a izvor lista “Politika” objasnio je ranije da se cijene kreću od jednog običnog ručka u kafani, pa do 5.000 eura. Tome u prilog govori i hapšenje iz aprila ove godine, kada su “pali” falsifikatori.

Naime, Milan B. (35), policajac iz Bačke Palanke, i njegov prijatelj Radovan M. (37), vlasnik kazina, uhapšeni su u Novom Sadu zbog sumnje da su po cijeni od 250 do 500 evra prodavali lažne značke MUP.

Milan B. i Radovan M. uhapšeni su u centru Novog Sada, i to na ugovorenoj prodaji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije