Policija pretresa apartmane na Bjelašnici: Velika akcija 'Incitat' u Sarajevu

11
Radiosarajevo.ba
Policija pretresa apartmane na Bjelašnici: Velika akcija 'Incitat' u Sarajevu
Foto: Kolaž / Pretresi objekta na Bjelašnici

U ponedjeljak, 5. augusta, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provode opsežnu operativnu akciju pod nazivom "Incitat" na području Kantona Sarajevo. U okviru ove akcije, policijski službenici izvršavaju pretrese na ukupno 12 lokacija, uključujući stambene i poslovne objekte, kao i pokretne stvari.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba jedna od ključnih lokacija koja je predmet pretresa je objekat na Bjelašnici "Apartmani Aroma". Ovaj pretres se provodi u sklopu šire istrage koja obuhvata sumnje na krivična djela poput "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela", "Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" i "Pranje novca" prema Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine.

Prema saopćenju iz SIPA-e, četiri osobe su trenutno pod kontrolom policijskih službenika, dok se za jednim licem još uvijek traga. Pretresi se sprovode po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Čovjek koji je život posvetio baletu: Preminuo koreograf Slavko Pervan

Čovjek koji je život posvetio baletu: Preminuo koreograf Slavko Pervan

Nezvanično, među osumnjičenima se nalaze načelnik Trnova Ibro Berilo (SDA), općinska službenica Nađa Milišić, bivši direktor Sarajevo šuma Nermin Demirović, vlasnik firme Lok-pil d.o.o. Adis Mulaosmanović i Edina Džigal.

Navodi se da se terete za prodaju i kupovinu državne imovine koja je pod privremenom zabranom raspolaganja, uključujući izdavanje nezakonitih dozvola za gradnju objekata na planini Bjelašnica.

Operacija "Incitat" ima za cilj razotkrivanje i suzbijanje sistemske korupcije i zloupotreba u sektoru gradnje i pranja novca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije