Podignuta optužnica u BiH: Iračanin i Afganistanac gumenim čamcem krijumčarili migrante preko Drine

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica u BiH: Iračanin i Afganistanac gumenim čamcem krijumčarili migrante preko Drine
Foto: AA / Ilustracija

Dvije osobe, državljani Irana i Afganistana, terete se za krijumčarenje grupe ilegalnih migranata afro-azijskog porijekla preko granice na rijeci Drini.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv državljanina Irana Warrisa Zigida (21) iz Teherana i državljanina Afganistana Kamala Ulldina Araba (21) iz Nangahara. Obojica se nalaze se u pritvoru, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su 22. augusta 2023. godine, u noćnim satima na lokalitetu Meterize kod Zvornika, zajedno i u međusobnom dogovoru sa njima poznatim osobama sa teritorije Republike Srbije, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, sudjelovali u krijumčarenju osam ilegalnih migranata, državljana Afganistana.

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Krijumčarenje, prilikom kojeg je prouzrokovana opasnost za život i sigurnost migranata, izvršeno je gumenim čamcem, preko rijeke Drine iz pravca Republike Srbije prema teritoriji Bosne i Hercegovine, a krijumčarenje su otkrili i spriječili pripadnici Granične policije BiH JGP Zvornik i Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, korištenjem specijalističke opreme.

Nakon što su otkriveni, optuženi su pokušali pobjeći skokom iz čamca u kojem su prevozili migrante, u čemu su spriječeni intervencijom policajaca.

Optuženi se terete da su, ciljem sticanja protivpravne imovinske, zajedno sa njima poznatim osobama nedozvoljeno preko državne granice preveli više migranata, čime su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije