Optužnica protiv graničnog policajca: Tražio i uzeo dar da ih pusti u BiH

Radiosarajevo.ba
Optužnica protiv graničnog policajca: Tražio i uzeo dar da ih pusti u BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Raje Kikića, policijskog službenika Granične policije BiH, za nezakonito propuštanje građana tokom pandemije COVID-19.

Kikić, rođen 1963. godine u Brčkom, tereti se da je 16. marta na graničnom prijelazu u Brčkom, za vrijeme proglašenih posebnih mjera zdravstvene i sanitarne zaštite s ciljem spriječavanja širenja koronavirusa, zbog sticanja nezakonite imovinske koristi, bez provedenog sanitarnog nadzora i određivanja mjera izolacije, propustio tri osobe na teritorij Bosne i Hercegovine. Time je izazvao ozbiljnu opasnost i ugrožavanje zdravlja stanovništva.

"Navedene osobe sa područja Brčkog, dolazile su iz Austrije, nisu imale potrebne putne isprave, te im je u skladu sa zakonom i propisanim mjerama, trebao biti odbijen ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Aktivnostima nadležnih organa, na spriječavanju širenja pandemije, navedne osobe su pronađene i smještene u obaveznu izolaciju u propisanom periodu", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navodi se da se Kikić tereti da je zahtijevao i primio dar za sebe, da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti i da ne izvrši ono što bi morao izvršiti, čime je počinio krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije