Određen pritvor Ademu Kostjerevcu, optuženom za ratni zločin u Zvorniku

Radiosarajevo.ba
Određen pritvor Ademu Kostjerevcu, optuženom za ratni zločin u Zvorniku
Foto: Tužilaštvo BiH / Adem Kostarjevac

Sud BiH odredio je pritvor Ademu Kostjerevcu, optuženom za zločin počinjen na području Zvornika 1992. godine, kojeg su vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 18. juna izručile Bosni i Hercegovini.

Iz Suda BiH su saopćili da je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH i da je optuženom određen pritvor koji može trajati najduže dvije godine od hapšenja, odnosno najkasnije do juna 2022. ili do nove sudske odluke.

Optužnica tereti Kostjerevca da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije BiH (ABiH) u Zvorniku, u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992., u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i koja je bila zatočena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

Silovanje, kako se navodi u optužnici, je kod oštećene je prouzrokovalo gubitak trudnoće.

Protiv Kostjerevca je optužnica, koja ga terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, podignuta 8. aprila 2015. i tada su iz Tužilaštva naveli da je on saslušan posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Sud BiH je optužnicu potvrdio 14. aprila 2015. godine, a zbog nedostupnosti pravosuđu u BiH, odnosno boravka u SAD-u, pritvor mu je određen 16. maja 2017., dok je u oktobru te godine za njim raspisana međunarodna potjernica, po kojoj je prošle godine uhapšen u američkom gradu Saint Louisu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije