! / Predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu optužen za seksualno uznemiravanje saradnice

27. 11. 2020. u 11:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Vladimira Špoljarića (1957.), predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.

Optužnica je podignuta zbog seksualnog uznemiravanja.

"Optuženi se tereti da je tijekom 2018. i 2019. godine, kada je obnašao dužnost vrštelja dužnosti, a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, kontinuirano i u više navrata, neprimjerenim djelima i postupcima, vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu, koja mu je u više navrata ukazivala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Naveli su da je optuženi, tokom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, oštećenoj u svojstvu nadređenog, prijetio ugrožavanjem njenog uposlenja i egzistencije, te višestrukim neprimjerenim postupcim, doveo do ozbiljnog ugrožavanja njenog tjelesnog i duševnog zdravlja.

"Optuženi se tereti da je na temelju spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je, počinio kazneno djelo iz članka 29. Zakona o ravnopravnosti polova BiH.

Počinjeno kazneno djelo protivno je domaćim i međunarodnim konvencijama i aktima kojima se garantira sigurnost života i zdravlja i zaštite pojedinca od spolne diskriminacije", istaknuto je iz Tužilaštva BiH.

Najavljeno je da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 15 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA