CIN: Špoljarić se dovodio u vezu s Radeljašem, od njega kupio i vikendicu

Radiosarajevo.ba
CIN: Špoljarić se dovodio u vezu s Radeljašem, od njega kupio i vikendicu
Photojoiner / Vladimir Špoljarić i Esad Radeljaš

Vladimir Špoljarić je danas izabran za predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, odlučeno je na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Mediji su prije tri godine povezivali Špoljarića s Esedom Radeljašem, političarom osuđenim za prevaru.

Vladimir Špoljarić novi predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu

Prema izvještaju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Radeljaš je gradio vikendicu na zemlji sudije Špoljarića u vrijeme kada je on rješavao njegov sudski postupak.

Vikendica na atraktivnom sarajevskom izletištu Bijambare u dvije godine je imala tri vlasnika – Vladimira Špoljarića, sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu, Eseda Radeljaša, političara osuđenog za prevaru i Nedžada Kapetanovića, nekadašnjeg pravobranioca Općine Novi Grad Sarajevo, piše CIN.

Špoljarić i Kapetanović su odlučivali o Radeljaševoj sudbini, a potom sa njim trgovali nekretninom.

Sudija Špoljarić je bio uključen u Radeljašev sudski proces koji je u konačnici zastario, a pravobranilac Kapetanović u upravni spor u kojem je Radeljašu isplaćena milionska odšteta.

Lijevo je vikendica sudije Vladimira Špoljarića, desno vikendica koju je prodao političaru Esedu Radeljašu, a ovaj zatim pravobraniocu Nedžadu Kapetanoviću - undefined

CIN: Lijevo je vikendica sudije Vladimira Špoljarića, desno vikendica koju je prodao političaru Esedu Radeljašu, a ovaj zatim pravobraniocu Nedžadu Kapetanoviću

Glavni disciplinski tužilac Arben Murtezić kaže da bi ovakav odnos između sudije i osuđenog hipotetički mogao biti razlog za izuzeće sudije. Prema Zakonu o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), sudija treba tražiti izuzeće iz postupka ako postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) otkrivaju da je Špoljarić pristao da na mjestu njegove srušene vikendice Radeljaš finansira izgradnju novog objekta i to prije nego su kupoprodaju ozvaničili ugovorom. Sudija je pristao i da se u ugovoru navede cijena manja od one koju mu je Radeljaš platio kako bi porez bio manji.

Radeljaš je u zadnjih sedam godina bio općinski vijećnik, kantonalni zastupnik i delegat u federalnom parlamentu. Danas je kantonalni ministar privrede.

Više o ovoj aferi možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije