Podignuta optužnica protiv državljana Turske zbog krijumčarenja migranata

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv državljana Turske zbog krijumčarenja migranata
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sud i Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv Murata Erbila i Sahina Sefe optuženih za krijumčarenje migranata preko Bosne i Hercegovine, saopšteno jiz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Erbil (1968) je državljanin Turske i Iraka. Trenutno se nalazi u pritvoru. Sefe (1993) je državljanin Turske.

Kako je saopštilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, terete se da su na području Bosne i Hercegovine tokom 2019. u međusobnom dogovoru i koordinaciji nezakonito krijumčarili migrante. Uglavnom državljane Iraka koji su ušli u Bosnu i Hercegovinu bez da su imali važeće dokumente za boravak u Bosni i Hercegovini.

U optužnici je navedeno da su postupali protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala u cilju da ostvare nezakonitu imovinsku korist.

Terete su da su krijumčarili najmanje 15 migranata za novčane iznose koji su dosezali i do 4.000 eura ili blizu osam hiljada maraka. Također se terete da su su ih prevozili preko granice Bosne i Hercegovine u pravcu granice sa Hrvatskom. U ovim radnjama su ih otkrili pripadnici SIPA-e, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije