Slovenska policija istražuje slučaj krijumčarenja migranata od strane zaštitara

Fena
Slovenska policija istražuje slučaj krijumčarenja migranata od strane zaštitara
PrtScr / Migranti koje je pretukla hrvatska policija

Ured za migrante slovenske vlade potvrdio je u utorak da policija istražuje prijave o nepravilnosti u postupanju privatnih zaštitara prema tražiteljima azila u ljubljanskom centru "Vič" gdje je smješteno 167 tražitelja azila, oko polovice od ukupnog broja u Sloveniji.

 U izjavi za javnost Ured navodi da policija vodi predkazneni postupak protiv više fizičkih osoba u azilantskom centru prema prijavi jednog od potražitelja azila koji je izrazio sumnje na "koruptivne postupke".

 "Prijava je podnesena prošli mjesec, a predkazneni postupak protiv više osoba vodi okružno tužiteljstvo u Ljubljani", objavio je vladin ured.

 Ljubljanski list "Dnevnik" prenosi da je jedan od migranata noću primijetio da zaštitari tvrtke Galekom, navodno uz novčanu naknadu, puštaju pojedine izbjeglice i tražitelje azila da izađu iz centra i uđu u automobile koji su ih čekali na ulici.

 Pretpostavlja se da veći dio uhvaćenih migranata u Sloveniji koji policiji prilikom privođenja izreknu namjeru da službeno zatraže međunarodnu zaštitu u Sloveniji zapravo žele nastaviti prema nekoj od zemalja u zapadnoj ili središnjoj Europi te im je ljubljanski azilantski centar privremena postaja.

 Sumnje da je u spomenutom prihvatnom centru bilo nehumanog postupanja prema migrantima, ali i "organiziranog krijumčarenja ljudi", iznijele su u utorak na konferenciji za novinare i nevladine organizacije "Boj za svobodo" i "Infokolpa", javljaju slovenski mediji.

 Migranti i izbjeglice više mjeseci borave u malim sobama u kojima je smješteno po sedam ljudi, imaju minimalnu liječničku skrb i ponekad ih zaštitari zastrašuju, navode udruge.

 "Prema tražiteljima azila zaštitari se ponašaju kao da je riječ o drugorazredninm ljudima, ne dopuštaju im da izraze svoje potrebe i osjećaje. U azilnom domu nemaju nikakve slobode, postupci dobivanja azila su dugotrajni i nepravedni", kazala je na konferenciji za novinare Aigul Hakimova, jedna od predstavnica nevladinih organizacija za prava migranata.

 Nevladine udruge tvrde da je azilant koji je prošlog mjeseca prijavio nepravilnosti zaštitara bio zlostavljan, a što uprava azilanstkog centra negira, te da je zato bio premješten u drugi prihvatni centar izvan Ljubljane.

 U vladinu uredu za migrante u vezi s tim slučajem navode da je u Sloveniji za tražitelje azila omogućen i dodatni sustav zdravstvene zaštite koji inače uživaju hendikepirane osobe s posebnim potrebama, u što je uključena i psihoterapeutska pomoć. Vodstvo azilnog centra zanijekalo je da je prošli mjesec u njihovoj ustanovi izbila tuča između zaštitara i štićenika, o čemu su neslužbeno izvještavali neki mediji.

 Prema službenim podacima, u nekoliko slovenskih centara za prihvat tražitelja azila trenutno je smješteno 313 osoba u tom statusu, a najviše upravo u ljubljanskom centru "Vič", prenosi Hina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije