„Planuo“ ponos RS-a: Kako je izgorjela „Dodikova kanta“?!

11
Radiosarajevo.ba
„Planuo“ ponos RS-a: Kako je izgorjela „Dodikova kanta“?!
Foto: Screenshot / Vozilo 'Vihor' u plamenu

Kada je prije malo više od godinu dana Milorad Dodik „zveckao“ oružjem pod prozorom Sarajlijama, prkoseći Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i ostalim domaćim institucijama, ali i međunarodnoj zajednici s proslavom neustavnog „dana RS“ u Lukavici, na „svečanom defileu“ u Lukavici „premijerno je predstavljeno“ taktičko vozilo MUP-a Republike Srpske “Vihor”.

Vozilo je proizvela firma Tehnički remont Bratunac (TRB), a najprije je predstavljeno u kasarni u Zalužanima 2022. godine, i to kao „ponos Republike srpske“.

I ove godine na ponovnoj proslavi „dana RS“ Dodik je na ulice izveo pet lakih taktičkih vozila „Vihor“ koja se, kako je tada kazano, koriste „kao komandno, izviđačko, vozilo za hitne intervencije i vozilo za prevoz manjih jedinica“.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Činili su sedmi ešalon na defileu.

„Vihor je naoružan savremenim naoružanjem, sa mogućim dejstvom sa krova uz upravljanje iz vozila, kao i iz tovarnog prostora vozila, a opremljen je i balističkom zaštitom. Koriste ga pripadnici SAЈ-a“, izvještavao je RTRS, kao i mediji u susjednoj Srbiji.

Požar u BiH: Na sred autoputa gorjelo borbeno vozilo 'Vihor'

Požar u BiH: Na sred autoputa gorjelo borbeno vozilo 'Vihor'

Danas u medijima drugačija slika. Mediji izvještavaju, na autoputu Banja Luka-Prnjavor zapalilo se vozilo „Vihor“ u vlasništvu MUP-a RS.

Za sada još uvijek nije poznato šta je uzrok požara.

Zanimljivo je da se, kako prenose mediji, požar dogodio nedaleko od Dodikovih Laktaša. Zato se valjda neko na društvenim mrežama našalio da je izgorjela „Dodikova kanta“. Ali, ne treba pretjerivati. Bez obzira na politička česta manipuliranja policijskim snagama, vojskom, „zveckanjem oružjem“  - sreća da povrijeđenih nije bilo.

Požar na auto-putu Banjaluka - Prnjavor, gori "Vihor"

Posted by Nezavisne novine on Friday, February 2, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije