Otkriveni detalji: Kako su razbojnici planirali i proveli pljačku migranata u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Otkriveni detalji: Kako su razbojnici planirali i proveli pljačku migranata u Sarajevu
PrtScr/Avaz / Privođenje razbojnika u Sarajevu

Nakon jučerašnje policijske akcije u kojoj su uhapšena četiri razbojnika, osumnjičena da su od migranata ukrali više hiljada maraka, sinoć je uhapšena i peta osoba, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Pljačka se dogodila 30. jula, oko 22 sata, u ulici Plantaže, na Ilidži u Sarajevu.

Razbojnici su, uz prijetnju oružjem, od migranata ukrali novac, mobitele i lične dokumente.

Jutro poslije uhapšeni su Mirnes Omeragić, rođen 1985. iz Sarajeva, Amar Kulović, rođen 1992. iz Sarajeva, Muamer Gušo, rođen 1994. iz Goražda, Mehrudin Džanović, rođen 1992. iz Priboja. Sinoć je uhapšena i Dž.B., rođena 1996. iz Novog Pazara.

Četiri osumnjičena muškarca, prema informaciji iz MUP-a, već su predati u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, dok je lice Dž.B. predata u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. 

A, kako doznaje Avaz, četvorka koja se sumnjiči za pljačku, isplanirala je sljedeće: obući će se kao policajci, zaustaviti kombi s migrantima (koji će voziti jedan od njih) i oteti im sve vrijednosti. Navodno je jedan među njima (nezvanično, Kulović) postavio sljedeći uslov: može, ali da nisu u pitanju djeca i žene.

Iako su se planirali obući kao policajci, nisu uspjeli naći uniforme - jedan je bio u tamnoj odjeći, a jedan u bolničkoj uniformi. Kupili su i plastične puške i plastične vezice, te našli kombi kojim je, navodno, Džanović prevozio opljačkane migrante.

Dogovor je bio da će se razbojništvo desiti u području Vlakova. Avaz otkriva da su kombi s migrantima koji je vozio Džanović zaustavili, navodno, Gušo i Kulović. Prvo su, u skladu s planiranim, od Džanovića tražili dokumente, a onda je iz kombija izašao migrant koji je molio da ih ne tuku, da će predati sve što imaju. Nezvanično, u kombiju je bilo i dijete.

Migranti su, potom, novac, mobitele i druge vrijednosti ubacili u kesu i predali razbojnicima koji su pobjegli. Novca je, navodno, bilo oko 12.700 KM, a plijen su, nezvanično, podijelili (na jednake dijelove, iako je Omeragić htio uzeti polovinu iznosa ) u kući u Olovskoj ulici, gdje je jučer ujutro započela policijska akcija.

Advokat Muamera Guše, Omar Mehmedbašić, otkrio je kako je njegov klijent već sve priznao policiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije