Uhapšen bivši direktor Rudnika Đurđevik Adnan Šabić, pronevjerio 1,9 miliona KM

E. H.
Uhapšen bivši direktor Rudnika Đurđevik Adnan Šabić, pronevjerio 1,9 miliona KM
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros bivšeg direktora Rudnika Đurđevik Adnana Šabića, zbog sumnje da je oštetio ovaj rudnik za oko 1.9 miliona KM.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdio glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović, prema nalogu ovog tužilaštva ranije su obavljeni pretresi, a Šabić je osumnjičen za malverzacije pri javnim nabavkama.

"Riječ je o tenderu u vezi s javnom nabavkom nafte i naftnih derivata iz 2006. godine, kada je izabrao skupljeg ponuđača, zbog čega je tom prilikom rudnik oštećen za više od 750.000 KM. Nakon toga, kompanija koja je bila najpovoljnija na ovom tenderu uložila je žalbu, te je po osnovu Zakona o javnim nabavkama naloženo da se ovoj kompaniji isplati 1.150.000 KM, jer je svjesnom greškom uprave rudnika ova kompanija izgubila posao", pojasnio je Arnautović.

Ukupna šteta po Rudnik Đurđevik uz ovom slučaju iznosi 1.9 miliona KM, a rudnik je naftu vrijednu 11.5 miliona KM platio skoro 13 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije