RMU Breza: Riješen problem upotrebne dozvole, uskoro nastavak eksplotacije uglja

N. K.
RMU Breza: Riješen problem upotrebne dozvole, uskoro nastavak eksplotacije uglja
AA / Ilustracija (na slici nije rudnik u kojem se desila nesreća)
Predstavnici Rudnika mrkog uglja (RMU) Breza, Elektroprivrede BiH, Instituta za standardizaciju BiH i Ministarstva za energetiku i rudarstvo, održali su danas sastanak povodom obustave eksploatacije uglja u jami "Kamenica".

Prema riječima Ćamila Zaimovića, direktora RMU Breza, na današnjem sastanku je dogovoreno da ekspertna komisija Instituta za standardizaciju BiH u narednim danima izvrši analizu dokumentacije kako bi revidirali svoju saglasnost neophodnu za dobivanje upotrebne dozvole koju izdaje Ministarstvo za energetiku i rudarstvo.

"Predstavnike Instituta za standardizaciju BiH i resornog ministarstva smo upoznali s problemom koji je nastao nakon negativnog mišljenja Instituta koji je doveo do obustave eksploatacije uglja u jami Kamenica, te smo zaključili da u narednim danima rudarski eksperti posjete ovu jamu i izvrše uvid u mašinu za koju je dato negativno mišljenje. Također, na osnovu današnjih dogovora mogu reći da će se njihova odluka promijeniti, te da ćemo dobiti dozvolu za ponovno puštanje u rad mašine koju smo nabavili još 2014. godine i koja se upotrebljava u rudnicima širom svijeta", kazao je za Radiosarajevo.ba Ćamil Zaimović.

Podsjećamo, Institut za standardizaciju BiH nije izdao saglasnost neophodnu za dobivanje upotrebne dozvole koju izdaje Ministarstvo za energetiku i rudarstvo.

Upravo ovim zaustavljanjem proizvodnje u rudniku dovedeno je u pitanje 1.300 radnih mjesta, a materijalna šteta bi mogla biti nemjerljiva.

Kako tvrde iz Instituta za standardizaciju BiH, Rudnik nije otklonio probleme na koje su upozoravali, koje bi kao posljedice po sigurnost mogle biti katastrofalne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije