Organizatori kriminalne grupe iz akcije "Zadruga" pušteni na slobodu

E. H.
Organizatori kriminalne grupe iz akcije "Zadruga" pušteni na slobodu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Arhiv / Ilustracija ( Na slici nije prikazan događaj iz teksta)
Enisa i Sanel Đalić, koji su prije nekoliko mjeseci uhapšeni kao organizatori kriminalne grupe u predmetu "Zadruga", pušteni su na slobodu prije tri dana zbog administrativnih problema.

Prema informacijama koje su za Radiosarajevo.ba nezvanično potvrdili izvori bliski istrazi, supružnici Đalić pušteni su na slobodu nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo odluku o produženju pritvora, a Kantonalni sud nije donio novo rješenje na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Nezvanično, saznajemo i da je Tužilaštvo KS-a koje vodi istragu u ovom predmetu obaviješteno tek tri dana nakon što su Đalići pušteni na slobodu.

Enisa Đalić je, podsjećamo, u pritvor smještena jer posjeduje i crnogorskog državljanstvo, te postoji realna opasnost da bez mjera zabrane napusti BiH, što bi bilo otežavanje daljeg toka istrage.

Podsjećamo, u akciji "Zadruga", u kojoj su članovi organizirane grupe Đalići, do sada su uhapšene desetine direktora državnih i privatnih kompanija, a ispitano ih je više stotina. Riječ je o najvećoj poslijeratnoj akciji na suzbijanju korupcije u FBiH, a prema navodima Tužilaštva, osumnjičeni se terete da su oštetili budžet za više od 50 miliona KM.

O cijeloj akciji i njenom toku možete čitati pod naslovima:

"Zadruga" / U toku hapšenja u Sarajevu nakon pretresa 30 lokacija

MUP KS-a / Uhapšeno više rukovodilaca firmi iz Sarajeva zbog pranja novca

Sud KS-a / "Zadruga": Supružnici Đalić napravili lažne dokumente za 4.000 studenata

Kantonalni sud / Određen jednomjesečni pritvor za devet uhapšenih u akciji "Zadruga"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije