Određen pritvor zastupniku u u Skupštini Distrikta Brčko Ćazimu Dačaju

Radiosarajevo.ba
Određen pritvor zastupniku u u Skupštini Distrikta Brčko Ćazimu Dačaju
Foto: Radiosarajevo.ba / Hapšenje u Brčkom

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko Distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor Ćazimu Dačaju, zastupniku u Skupštini Distrikta osumnjičenom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi s dodjelama grantova udruženjima građana tokom zadnjih pet godina.

Pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca određen je zbog opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.


Tužilaštvo vodi istragu protiv Ćazima Dačaja zbog sumnje da je u periodu od 2015. do 2020. godine, kao zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH, iskoristio službeni položaj s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist. Sumnja se da je ovaj skupštinski zastupnik pojedinim udruženjima građana omogućio da dobiju grantove za rad, pri čemu je polovinu tog novca zahtijevao i primio za sebe pribavivši protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje stotinu šezdeset hiljada KM.

Pošto je 20. jula lišen slobode te sutradan doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, tužilac iz Odsjeka za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju ga je ispitao i bez odlaganja predložio Osnovnom sudu Distrikta da mu odredi pritvor. Pritvor je predložen zbog opasnosti da će osumnjičeni pobjeći s obzirom da posjeduje državljanstvo i druge države i da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak. Postupajući po ovom prijedlogu Sud je juče donio rješenje kojim se Dačaju, usljed opasnosti da će ometati postupak, određuje pritvor u trajanju od jednog mjeseca.

Nakon određivanja pritvora Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, neodložno nastavlja istragu u ovom predmetu, te daljnje procesuiranje osumnjičenog za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta). Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje tri godine, dok gornja granica ove kazne iznosi dvadeset godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije