Kantonalno tužilaštvo okončalo istragu u predmetu "Dženan Memić"

J. Ć.
Kantonalno tužilaštvo okončalo istragu u predmetu "Dženan Memić"
U zgradi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu danas je u 12 sati održana pres-konferencija povodom donošenja tužilačke odluke u predmetu Dženan Memić.

Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Dalida Burzić danas je na pres-konferenciji novinarima kazala da je Kantonalno tužilaštvo okončalo istragu u predmetu Dženan Memić donošenjem tužilačke odluke, odnosno, podizanjem optužnice.

Kantonalni Sud u Sarajevu je svojom odlukom o potvrđivanju optužnice dana 16.  augusta 2016. godine potvrdio Tužilačku odluku kao zakonitu i kao odluku koja je zasnovana na dokazima.

"Ljubo Seferović optužen je da je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa na štetu Dženana Memića i Alise Mutap neukazivanjem pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi, a Bekrija Seferović optužen da je počinio krivično djelo sprečavanje dokazivanja", istaknula je Burzić.

"Očekuje se održavanje ročišta povodom našeg prijedloga za produženje mjere pritvora prema sada optuženom Ljubi Seferoviću i zakazivanje glavnog pretresa", kazala je glavna tužiteljica.

Podsjećamo, Dženan Memić je 8. februara zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži, zbog kojih je 15. februara preminuo na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo. U trenutku napada, Memić je bio u društvu djevojke Alise Mutap koja je također zadobila povrede. 

Ljubo Seferović i Bekrija Seferović uhapšeni su pod sumnjom da su odgovorni za nanošenje povreda Dženanu Memiću uslijed kojih je sedam dana nakon toga preminuo. Kasnije je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrđeno za da ih se više ne sumnjiči za ubistvo Dženana Memića, ali su u pritvoru zadržani zbog sumnje za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, kao i neukazivanja pomoći prilikom saobraćajne nesreće, odnosno za krivično djelo sprečavanje dokazivanja krivičnog djela.

Glavna tužiteljica je istaknula, također, da je javnost preuzimala ulogu Tužilaštva, što je ometalo istragu.

"Tužilaštvo je donijelo odluku koja je rezultat rada po osnovama Zakona. Činilo se da javnost zna mnogo bolje kada je riječ o dokazima nego samo Tužilaštvo i tako se preuzimala uloga Tužilaštva koje je jedino nadležno da utvrdi o kojem krivičnom djelu se radi i ko je trebao biti optužen", navodi Burzić, ističući kako je ova istraga od početka ugrožena.

"Istraga bi inače bila okončana znatno ranije da ovaj slučaj nije bio ugrožen od početka. Tužilaštvo će insistirati na procesuiranju onih koji su ugrozili istragu. Suzdržavali smo se bilo kakvih komentara, te na kraju uspješno okončali istragu i podigli optužnicu. Sud je jedino mjesto gdje se raspravlja o dokazima i koji donosi konačnu odluku", odgovorila je novinarima.

Podsjećamo, komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo ranije je inicirala pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog komesara Vahida Ćosića zbog davanja netačnih podataka, te prikrivanja činjenica o načinu izvršenja službenih zadataka u slučaju „Dženan Memić“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije