Napadnut inspektor u sarajevskoj piceriji, pa napadač brzo uhapšen

Radiosarajevo.ba
Napadnut inspektor u sarajevskoj piceriji, pa napadač brzo uhapšen
Foto: Radiosarajevo.ba / Inspekcija

Kantonalni tržišno-turistički inspektor jučer je oko 13 sati u pokušaju vršenja redovnog inspekcijskog nadzora nad radom ugostiteljskog objekta Barbarossa u Novom Sarajevu, fizički napadnut od strane gosta usljed čega je pretrpio lakše tjelesne povrede.

Brzom intevencijom policijskih službenika napadač, koji od ranije poznat policiji, uhapšen je i očekuje se da će protiv njega biti pokrenut krivični postupak zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje.

U međuvremenu su iz Kantonalne uprave za inspekcije poslove KS (KUIP) najoštrije osudili verbalni i fizički napad na njihovog uposlenika i to u periodu kada inspektori ove uprave, kako su naveli, ulažu maksimalne napore u sprečavanju štetnih posljedica po građane Kantona Sarajevo uzrokovane pojavom koronavirusa.

"Nažalost, ovo nije prvi put da kantonalni inspektori za vrijeme obavljanja službene dužnosti budu izloženi verbalnim napadima, prijetnjama i neprimjerenim ponašanjima, ali čin premlaćivanja mladog inspektora za kojeg kolege i saradnici imaju samo riječi hvale, nije samo napad na službeno lice, već se radi o napadu na državu. Ponosni smo na ljudsko dostojanstvo i profesionalno držanje našeg kolege, koji se u prisustvu tržišno-turističke inspektorice, nakon brutalnog napada vratio u objekat, završio započeti inspekcijski nadzor i za utvrđenu nepravilnost neizdavanja fiskalnih računa subjektu nadzora izrekao prekšajne sankcije, nakon čega je u pratnji policije odvezen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu", saopćili su iz KUIP-a.

Oni dodaju kako je način postupanja njihovog kolege najbolja poruka da uposlenici ove uprave neće podleći pritiscima, kao i da će bez obzira na kadrovsku nepopunjenost i nerijetko teške uslove rada nastaviti štititi građane od onih koji na brz i nezakonit način žele zaraditi na svima nama.

"Također, želimo naglasiti da inspekcijski organi nisu prijetnja, već korektiv društvu koji svojim radom nastoje obezbijediti da zakoni za sve važe podjednako, bez izuzetaka, te da na taj način doprinose stvaranju javne vrijednosti i unapređenju kvaliteta javnih usluga. Ovom prilikom zahvaljujemo građanima koji su odmah pozvali policiju, kao i službenicima MUP-a KS čijom se brzom intervencijom, po izjavama očevidaca, spriječio mogući tragičan scenario, kao i medicinkom osoblju KCUS-a na ukazanoj ljekarskoj pomoći našem uposleniku", navodi se u njihovoj reakciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije