U akciji "Meta": Uhapšena još jedna osoba na graničnom prijelazu

0
Radiosarajevo.ba
U akciji "Meta": Uhapšena još jedna osoba na graničnom prijelazu
Foto: MUP ZDK / S današnje akcije: Uhapšeni osumnjičeni, oduzeti predmeti

Osam uhapšenih osoba, pretres 22 lokacije, pronalazak oružja i droge - epilog je akcije kodnog naziva "Meta", koju su izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Kako smo ranije objavili, među osumnjičenim su biznismen G. M, M. O., njegova supruga Dž. G-O., R. K. Iz MUP-a ZDK su saopćili da su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na hapšenje i procesuiranje osoba koja se sumnjiče za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, odavanje službene tajne, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i nadrilijekarstvo.

Akcija je počela u ranim jutarnjim satima. Policijski timovi započeli su istovremene pretrese na 22 lokacije na području Zeničko-dobojskog kantona, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona.

Objavljeni rezultati: Za koga su birači iz Bosne i Hercegovine glasali na izborima u Hrvatskoj?

Objavljeni rezultati: Za koga su birači iz Bosne i Hercegovine glasali na izborima u Hrvatskoj?

Nastavak akcije

Današnje aktivnosti su zapravo nastavak opsežne policijske akcije kodnog naziva "Meta", koju sprovodi Uprava policije MUP-a ZDK i u okviru koje su u proteklom periodu, u pojedinačnim akcijama policije, pronađene i oduzete značajne količine droge.

Aktivnosti u okviru akcije se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici i Visokom, a pretresi se provode u saradnji sa policijskim timovima Federalne uprave policije, te timovima uprava policije ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona.

Pretresi objekata i osoba na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i hapšenja koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela.

"Tokom provođenja akcije zadokumentovan je i dostavljen Tužilaštvu izvještaj protiv 11 lica, koja su meta današnjih aktivnosti a koja se sumnjiče da su u vremenskom periodu od mjeseca juna 2020. godine do mjeseca marta 2022. godine, na području Zeničko-dobojskog kantona, Kantona Sarajevo i šire, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima", saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Radi se o O. M. (39) iz Sarajeva, S. M. (33) iz Ilijaša, D. B. (42) iz Visokog, P. A. (50) iz Tuzle, G. M. (50) iz Sarajeva, M. A. (43) iz Sarajeva, Č.A. (37) iz Sarajeva., O. G. Dž. (39) iz Sarajeva i A. M. (43) iz Sarajeva.

O. M., Č. A. i O. G. Dž. se sumnjiče za nadriliječništvo, a K. R. i M. M. za posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

S. M. (33), koje je također uhapšen u današnjoj akciji, a radi se o pripadniku Policijske stanice Visoko, sumnjiči se za izvršenje krivičnih djela odavanje službene tajne i zloupotreba položaja ili ovlašteenja.

Policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK Rusmir Šišić je održao sastanak sa članovima Štaba za koordiniranje i sprovođenje akcije, kojom prilikom je čestitao na odvažnosti i profesionalizmu koje su iskazali policijski timovi u sprovođenju ove akcije, te naglasio da sprovedena akcija i hapšenje policajca predstavlja samo dio odlučne borbe koja će obilježiti naredni period na planu borbe protiv svih vidova koruptivnog ponašanja, te da će policija ZDK biti neumoljiva u otkrivanju i dokumentovanju slučajeva korupcije, kao i procesuiranju osoba koje učestvuju u tim nezakonitim radnjama, bez obzira o kome se radilo.

Obavljeni pretresi

Na lokacijama na kojim su vršeni pretresi osam osoba je stavljeno pod kontrolu i uhapšeno, dok se za dvije osobe intenzivno tragalo. Radi se o K. R. (60) iz Visokog, i O. M. (39) iz Sarajeva.

Pripadnici Granične policije BiH danas su u 15.10 sati na graničnom prijelazu uhapsili O. M. za kojim se intenzivo tragalo i nad kojim će, nakon sprovođenja u službene prostorije Uprave policije MUP-a ZDK, biti zavedena kriminalistička obrada.

Iz policije su dodali da je u pretresima pronađena određena količina šprica i ampula sa sadržajem koji svojim izgledom asocira na opojnu drogu i koji će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, tri pištolja, jedna puška, pištoljska municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije