! / Maloljetnik iz Doboja osumnjičen za falsifikovanje novca, evo kako da prepoznate kopiju

28. 01. 2022. u 19:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Policija je identifikovala mlađeg maloljetnika iz Doboja za koga se sumnja da je falsifikovao konvertibilne marke i eure, te ih prodavao drugim licima na području RS i Federacije BiH.

Riječ je o apoenima od 20 KM, 50 KM, 100 KM i 200 KM, te 50 eura, 100 eura, 200 eura i 500 eura.

Falsifikovane novčanice su prepoznatljive po natpisu “Lažni novac” koji se nalazi na prednjoj strani u donjem lijevom uglu novčanice na mjestu gdje bi trebao da se nalazi potpis guvernera Centralne banke BiH i po natpisu “Samo za filmsku upotrebu, replika kopija” gdje bi trebalo pisati Centralna banka BiH na vrhu zadnje strane novčanice.

Policijska uprava Doboj apeluje na građane da budu oprezni prilikom novčanih transakcija i da obrate pažnju na izgled novčanice, te ukoliko posumnjaju da se radi o falsifikovanom novcu da o tome odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu.
"Takođe pozivamo sve građane koji su kupovali falsifikovani novac da isti odmah odnesu i predaju u najbližu policijsku stanicu jer će samo na taj način izbjeći krivičnu odgovornost.
Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine je između ostalog predviđeno da je krivično djelo „Falsifikovanje novca“ počinio onaj ko zna da je lažan novac načinjen ili da je lažan novac stavljen u opticaj a to ne prijavi. Za ovaj oblik krivičnog djela predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine", navodi se u saopćenju PU Doboj.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)