Maloljetnik iz Doboja osumnjičen za falsifikovanje novca, evo kako da prepoznate kopiju

3
Radiosarajevo.ba
Maloljetnik iz Doboja osumnjičen za falsifikovanje novca, evo kako da prepoznate kopiju
Foto: Mup RS / Lažni novac

Policija je identifikovala mlađeg maloljetnika iz Doboja za koga se sumnja da je falsifikovao konvertibilne marke i eure, te ih prodavao drugim licima na području RS i Federacije BiH.

Riječ je o apoenima od 20 KM, 50 KM, 100 KM i 200 KM, te 50 eura, 100 eura, 200 eura i 500 eura.

Falsifikovane novčanice su prepoznatljive po natpisu “Lažni novac” koji se nalazi na prednjoj strani u donjem lijevom uglu novčanice na mjestu gdje bi trebao da se nalazi potpis guvernera Centralne banke BiH i po natpisu “Samo za filmsku upotrebu, replika kopija” gdje bi trebalo pisati Centralna banka BiH na vrhu zadnje strane novčanice.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Policijska uprava Doboj apeluje na građane da budu oprezni prilikom novčanih transakcija i da obrate pažnju na izgled novčanice, te ukoliko posumnjaju da se radi o falsifikovanom novcu da o tome odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu.
"Takođe pozivamo sve građane koji su kupovali falsifikovani novac da isti odmah odnesu i predaju u najbližu policijsku stanicu jer će samo na taj način izbjeći krivičnu odgovornost.
Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine je između ostalog predviđeno da je krivično djelo „Falsifikovanje novca“ počinio onaj ko zna da je lažan novac načinjen ili da je lažan novac stavljen u opticaj a to ne prijavi. Za ovaj oblik krivičnog djela predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine", navodi se u saopćenju PU Doboj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije