Ko i zašto pali vozila u Sarajevu?

5
A. Ka.
Ko i zašto pali vozila u Sarajevu?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Gorjelo vozila savjetnika Novalića

Piromani su se ponovo aktivirali u Sarajevu i prava je sreća da nije bilo ljudskih žrtava. S druge strane, pričinjena je velika materijalna šteta.

Samo u prve tri sedmice decembra u najmanje tri navrata su zabilježene najmjerne paljevine.

Planuli kamioni

U ulici Tvornička na Ilidži 21. decembra u 3.55 sati izbio je požar na teretnom vozilu IVECO. Požar se proširio i na teretno vozilo MAN koje se nalazilo parkirano u neposrednoj blizini.

Novi komandant NATO štaba Sarajevo Valas preuzeo dužnost

Novi komandant NATO štaba Sarajevo Valas preuzeo dužnost

Pošteđene nisu bile ni javne ličnosti. Tako je 16. decembra u sarajevskom naselju Dolac-Malta izgorio automobil koji je u vlasništvu Zorana Blagojevića, savjetnika federalnog premijera Fadila Novalića.

Najveća šteta pričinjena je u požaru koji je 5. decembra izbio malo prije ponoći u sarajevskom naselju Dobrinja. Jedno vozilo je tada namjerno zapaljeno, nakon čega se vatra proširila na još pet automobila koji su se nalazili u neposrednoj blizini.

Policija je još u toku noći uspjela uhvatiti osobu za koju se sumnja da je zapalila Golfa. Kako je ranije objavio portal Radiosarajevo.ba, navodno je riječ o Selmi Ratković.

Iako zvanično niko ne želi govoriti o motivima namjernih paljevina, saznajemo da iza ovakvih slučajeva stoje, uglavnom, neraščišćeni računi.

"Osim neraščišćenih računa, paljevinom vozila se vlasniku može poslati i određena poruka, odnosno upozorenje. Paljevina vozila je i metoda koju koriste krimogene osobe pa i ozbiljne kriminalne organizacije. Problem kod paljevina je i taj što oštećena lica, nerijetko, ne žele sarađivati s istražiteljima, pa je otežan posao i policiji", pojasnio nam je naš izvor iz policije.

Šta kaže statistika

Prema zvaničnim podacima iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, tokom mjeseca novembra na podruĉju bh. prijestolnice registrovano je 10 požara, što je 13 slučajeva manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ako je suditi po statističkim pokazateljima, građani imaju razloga za zabrinutost, jer je čak sedam požara izazvano namjerno.

U preostala tri slučaja, jedan požar je izbio zbog tehničkih nedostatka, dok uzroci dva požara spadaju u kategoriju "ostalih".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije