Kako je lažni njemački konzul optužen da je ženu prevario za 3.500 KM

0
Radiosarajevo.ba
Kako je lažni njemački konzul optužen da je ženu prevario za 3.500 KM
Foto: MUP ZDK / MUP ZDK / Ilustracija

Haris Kafedžić (54) iz Zavidovića optužen je da je uz pomoć saradnika prevario Z. Dž. iz Žepča za oko 3.500 KM lažno joj se predstavljajući kao konzul ambasade Njemačke.

Optužnicu protiv njega je podiglo Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, a na teret mu je stavljeno krivično djelo prevara.

Kako se navodi, Kafedžić je 12. septembra 2021. godine na području Žepča u dogovoru sa H. A. doveo u zabludu oštećenu Z. Dž.

Lagumdžija otkrio kako je zaobišao protivljenje Srbije usvajanju Rezolucije: 'Ovo je bilo najteže'

Lagumdžija otkrio kako je zaobišao protivljenje Srbije usvajanju Rezolucije: 'Ovo je bilo najteže'

"Prvo je H. A. putem aplikacije 'Votsap' kontaktirao sa  Z. Dž. i lažno joj prikazao da poznaje konzula Ambasade Njemačke u Sarajevu i da joj može pomoći da dobije radnu dozvolu i zaposlenje u toj zemlji. Kazao joj je da joj može obezbijediti i smještaj za nju i maloljetnu kćerku i roditelje. Nakon toga oštećena se našla sa H. A. na benzinskoj pumpi 'Sliško Žepče', a potom su oboje otišli do restorana 'Kalifornija', gdje ih je čekao Kafedžić koji se žrtvi predstavio kao njemački konzul", stoji u optužnici.

Dodaje se da je Kafedžić tada oštećenoj zakazao termin za razgovor o radnoj dozvoli, a ona mu je predala 1.000 KM, ličnu dokumentaciju kao i lične podatke za pristup njenoj elektronskoj pošti.

"Nakon toga je putem maila iz ambasade Njemačke oštećena obaviještena da je storniran termin za razgovor koji je ranije zakazala i ujedno zatražen novi termin, ali za drugo zanimanje. Ona je nakon toga ponovo kontaktirala sa H. A. i obavijestila ga o tome te se ponovo na osnovu njegovih uputstava 16. septembra 2021. sastala sa H. A. i Kafedžićem na parkingu ispred restorana 'Kalifornija' u Žepču, gdje je H. A. predala 750 eura (oko 1.500 KM) za prevod dokumentacije na njemački jezik i osiguranje stana u Njemačkoj kao i ličnu dokumentaciju njenih roditelja", piše u optužnici.

Nadalje se navodi da je oštećena putem maila vidjela da joj je ponovo zakazan termin za razgovor i o tome obavijestila H. A. koji je tražio da im donese još 1.000 KM za obnavljanje termina, što je ona učinila dva dana poslije.

Osumnjičeni Kafedžić je nakon ove prevare bio u bjekstvu i za njim je bila raspisana potjernica na osnovu koje je uhapšen 28. januara. Njemu je tada nakon hapšenja određen pritvor.

Ukoliko se dokaže krivica, Harisa Kafedžića čeka zatvorska kazna. 

Prema Krivičnom zakonu FBiH, za krivično djelo prevare predviđena je kazna zatvora do tri godine, prenosi Glas Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije