Otkrivena prevara: Kako su Banjalučani oštetili firmu za više od 680.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Otkrivena prevara: Kako su Banjalučani oštetili firmu za više od 680.000 KM
Foto: MUP RS / Ilustracija / MUP RS

Banjalučani D. K. I. J., B. D. i J. P. osumnjičeni su da su oštetili firmu za oko 680.000 maraka, a akcionari društva su oštećeni za neutvrđen iznos.

Kako je saopćeno iz Policijske uprave Banja Luka, Banjalučanin D. K. osumnjičen je da je kao direktor akcionarskog društva u augustu 2020. godine, nezakonito raspolagalo nekretninama akcionarskog društva i onemogućilo ostvarivanje prava akcionara na otkup akcija po osnovu nesaglasnosti.

"U namjeri da nanese štetu povjeriocu - društvu sa ograničenom odgovornošću potpisao je odluku o prodaji nekretnina navedenog akcionarskog društva, a koje su bile predmet sudskog izvršenja po tužbi povjerioca", navodi se u saopćenju.

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Podignuta optužnica: Kako je Fočak nezakonito pribavio skoro 120.000 maraka?

Podignuta optužnica: Kako je Fočak nezakonito pribavio skoro 120.000 maraka?

Dalje se navodi da je dao punomoć osumnjičenom B. D. da potpiše ugovor o nepokretnosti bez odluke skupštine akcionarskog društva. Tako je društvu sa ograničenom odgovornošću onemogućena naplata na nekretninama koje su bile predmet spora i pričinjena materijalna šteta od 681.677,26 KM, a akcionarima društva materijalna šteta u neutvrđenom iznosu.

Takođe I. J. se sumnjiči da je kao direktor firme iz Banja Luke dao punomoć radniku J. P. da potpiše ugovor o kupoprodaji nekretnina akcionarskog društva koje su bile predmet sudskog izvršenja.

To navedena firma nije realizovala, odnosno nije platila predmetne nekretnine.

"Pripadnici Policijske uprave Banja Luka, podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, izvještaj protiv D. K. zbog sumnje da je počinio krivično djelo oštećenje povjerilaca i nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, a protiv I. J., B. D. i J. P., zbog sumnje da su počinili krivično djelo oštećenje povjerilaca", navode iz banjalučke policije, prenose Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije