Kad će zloglasni ubica zvani 'Zenica' biti isporučen iz Španije u BiH?

1
L. R.
Kad će zloglasni ubica zvani 'Zenica' biti isporučen iz Španije u BiH?
Foto: Policija / Siniša Petrić zvani Zenica

U javnosti se danas, 2. februara, pojavila informacija kako će zloglasni ubica Siniša Petrić zvani Zenica danas biti izručen u Bosnu i Hercegovinu. 

Zenica je, naveo je dio medija, danas trebao avionom da stigne iz Španije na aerodrom u Sarajevu, a nakon toga prebačen u zatvor u Foči. Ipak, kako se čini, do ovoga neće doći.

Portalu Radiosarajevo.ba je iz više izvora potvrđeno da postoji informacija da je i ovo izručenje odgođeno, "ali čeka se zvaničan dokument". Istu informaciju ima i ATV, koji se poziva na izvore iz pravosudnih institucija.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Izručenje Siniše Petrića zvanog Zenica, zloglasnog saradnika Luke Bojovića, ponovo je odgođeno i zasada nije poznato kada će biti realizovano", navodi su koje smo dobili i mi i ATV.

Podsjetimo, Petrić je još u januaru trebao biti izručen u BiH, ali je tada učestvovao u incidentu u španskom zatvoru.

Petrić, koji u Španiji izdržava 15 godišnju kaznu zatvora, 17. januara je trebao biti prebačen u zatvor u Foči. Međutim, ekstradicija je odgođena jer je navodno učestvovao u incidentu u španskom zatvoru. Kao novi datum izručenja naveden je 2. februar, ali nadležne institucije dosada nisu zaprimile nikakvo zvanično obavještenje od strane Interpola, niti španskih vlasti, tako da je nepoznato kada će Petrić biti izručen u BiH.

Potvrđeno: Švedska tražila izručenje osumnjičenog za ubistvo Harrisa Osterdahla

Potvrđeno: Švedska tražila izručenje osumnjičenog za ubistvo Harrisa Osterdahla

Ranije je Okružni sud u Banjaluci saopštio da je donio rješenje kojim priznaju presudu nacionalnog suda Španije jer su ispunjeni zakonski uslovi, kao i uslovi iz međunarodnih ugovora. Tako je sud prihvatio da Petrić u BiH izdržava kaznu. Petrić je presudom nacionalnog suda u Španiji osuđen za organizovani kriminal na pet godina, te za posjedovanje ratnog arsenala oružja i vatrenog oružja na 10 godina zatvora. Kako je pojašnjeno u saopštenju banjalučkog Okružnog suda ono za šta je Petrić osuđen u Španiji jesu krivična djela i po domaćem zakonodavstvu.

Petrić je poznat i kao desna ruka Luke Bojovića te po monstruoznim ubistvima širom Evrope. Zenica je "slavu" stekao i monstruoznim ubistvima širom Evrope. On je još kao maloljetnik bio član grupe ubica Marinka Magde, koja je masakrirala 14 ljudi u Vojvodini i Mađarskoj. Petrićeva ekipa je radila za Magdu, pa su u januaru 1994, za samo jednu noć, u Subotici ubili Milana, Stanu i njihovog sina Daneta Petrića, koji je tada imao samo 11 godina, kao i Veru i Josipa Agatića.

Magda je upucao oca i majku, tada se pojavio mali dječak, kojem je Siniša rekao da šuti i da se sakrije iza kreveta. Nakon što su pronašli novac i krenuli, Zenica se okrenuo i ubio dječaka. Kada ga je sudija pitao zašto je ubio dijete, Zenica je odgovorio: "Bio sam nešto nervozan te noći". Osuđen je na smrt, ali mu je kazna preinačena na 15 godina zatvora, ali je 1999. pobjegao iz zatvora Dubrava u Srbiji. 

Srbijansko pravosuđe je za njim 2000. godine raspisalo potjernicu, po kojoj je 2003. uhapšen u Frankfurtu. Poslije ekstradicije u Srbiju Petrić je smješten u zatvor u Sremskoj Mitrovici, iz kojeg se udaljio tokom slobodnog vikenda, s kojeg se nije vratio 2007. godine. O njemu se ništa nije znalo, dok ponovo nije uhićen u društvu Luke Bojovića u Valenciji 2012. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije