Jasmin Mešković i Suada Nožić privedeni u Tužilaštvo KS

Radiosarajevo.ba
Jasmin Mešković i Suada Nožić privedeni u Tužilaštvo KS
FOTO: Radiosarajevo.ba / Privođenje Jasmina Meškovića

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo jučer su realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Memori“ pretresli 11 lokacija na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog Kantona.

Tom prilikom uhapšeno je šest osoba, a vezano za krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“ iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti izvršeni su pretresi 11 lokacija, a koje koriste osumnjičena lica inicijala J. M. (1967), S. J. (1978), S. N. (1987), M. Š. (1991), Š. B.(1986) i M. K. D. (1989), a koji se sumnjiče za gore navedena krivična djela.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković se sumnjiči da je u periodu od jula 2017. godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od prodaje istih zadržvali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje ciljeva istih.

Kako je pojašnjeno iz Tužilaštva KS Jasmin Mešković i Suada Nožić predati su u nadležnost ovog Tužilaštva, a ostali jučer privedeni pušteni su nakon kriminalističke obrade FUP-a.

Dodaje se da pušteni i dalje imaju status osumnjičenih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije